Død hånd maler

Morten Viskum har malt med den samme, døde hånda i ti år. Nå har han fått en ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKER (Dagbladet.no): I dag åpner utstillingen "Diverse håndarbeider" på Galleri Trafo i Asker. Det er en samling av bilder Morten Viskum har malt med sin beryktede, døde hånd. En hånd fra en død person Viskum fikk i eie for tolv år siden.

Det har ofte blåst friskt rundt Viskums kunst, så også med prosjektet rundt den døde hånda. Under en utstilling i Danmark ble hånden stjålet:

-Vedkommende som hadde tatt den, leverte den til kirkeministeren i Danmark med beskjed om at den måtte få en kristen begravelse. Kirkeministeren leverte den til dansk politi, som igjen leverte den til meg etter at saken var ferdig etterforsket, sier kunstneren.

Han legger til at etter den hendelsen er det alltid godt vakthold over hånda, de gangene den stilles ut.

De fleste får aversjoner med tanke på å holde i en legemsdel fra et dødt menneske, Viskum bruker det som arbeidsredskap:

-De første gangene var det veldig underlig - å ha et slikt menneskeorgan i hendene, sier han før Dagbladet.nos reporter får tilbud om å holde i den.

Vi takker nei til tilbudet og sier vi venter til han kommer med den nye hånden han fikk for to år siden. På spørsmål om når den blir å se, får vi en halvkvedet lovnad om å være første media som får se den. Så det er bare å følge med på Dagbladet.no.

Utstillingen varer fram til 17. august, men er stengt i juli.

Død hånd maler
SLITT: Hånda Morten Viskum har malt bilder med i ti år, bærer tydlig preg av bruken.