Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Død hval hadde 100 kilo tung «ball» i magen

Spermhvalen skylte opp på land på den sørlige delen av øya Lewis og Harris i Skottland torsdag, og ble funnet med en 100 kilo tung komprimert masse i magen.

SKYLTE OPP: Spermhvalen skylte opp på land på den sørlige delen av øya Lewis og Harris i Skottland torsdag, der den ble åpnet og dissekert. Foto: Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) - Klipp: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Den komprimerte massen besto blant annet av store mengder fiskegarn, tau, plastposer og plastbeger, skriver BBC. Avfallet antas å stamme fra fiskeindustrien i landet.

Personer fra lokalbefolkningen sier at funnet er med på å synliggjøre problemet med havforurensing.

100 KILO: Den komprimerte massen skal ha veid hele 100 kilo, ifølge BBC. Foto: Scottish Marine Animal Scheme (SMASS)
100 KILO: Den komprimerte massen skal ha veid hele 100 kilo, ifølge BBC. Foto: Scottish Marine Animal Scheme (SMASS) Vis mer

- Det var forferdelig trist å se denne spermhvalen, spesielt med så mye fiskegarn og avfall i magen, sier Dan Parry, som bor i nærliggende Luskenstyre.

- Jeg går på disse strendene nesten hver dag, og tar alltid med meg en søppelpose for å hente avfall, det meste fiskerelatert.

Dissekert

Medlemmer av organisasjonen Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS), som rapporterer og undersøker hval- og delfindødsfall i området, dissekerte spermhvalen lørdag.

I et Facebook-innlegg skriver organisasjonen at «dyret ikke var i særlig dårlig stand» da det ble funnet, og utdyper:

AVFALL: Avfallet antas å stamme fra fiskeindustrien i landet. Foto: Scottish Marine Animal Scheme (SMASS)
AVFALL: Avfallet antas å stamme fra fiskeindustrien i landet. Foto: Scottish Marine Animal Scheme (SMASS) Vis mer

- Selv om det er sannsynlig at den komprimerte massen har spilt en faktor i dødsfallet, kan vi foreløpig ikke slå fast at dette har påvirket eller hindret tarmene. Men mengden avfall funnet i magen, er likevel forferdelig. Det må ha ødelagt for fordøyelsen.

Hvalstrandinger økt

Kystvakten og personell fra Western Isles Council hjalp til med undersøkelsene av spermhvalen lørdag, i tillegg til å grave et gigantisk hull på stranda for å få begravd dyret.

Ifølge organisasjonen SMASS har rapporterte hval- og delfinstrandinger økt de siste åra i Skottland.

I 2018 var det rapportert om 930 tilfeller av hval- og delfinstrandinger i landet mot 204 i 2009.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media