Død katt spretter?

Nasdaq stiger nesten fem prosent, noe mange mener er en ventet rekyl etter det kraftige fall. Men fortsatt venter vi på et signal som kan snu markedet. Følg med Orkla og oil services.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som påpekt flere ganger i denne spalten pleier markedet å nå en (lokal) bunn når avisene og etermediene tar frem de største overskriftene. Det er da også de som bruker media som den beste motsykliske indikatoren. Når en bevegelse er så stor, kursoppgang eller - nedgang, at det blir førstesidestoff, er det meste tatt ut.

Derfor var det, som påpekt i gårsdagens før-børs-kommentar, duket for en rekyl opp igjen. Men mange småinvestorer her hjemme ble nok redd mediaoppslagene og solgte unna. Det tyder i alle fall det sterke kursfallet i en del av de mindre aksjene på Oslo Børs på. Men hvor mye skal man legge vekt på gårsdagen sterke oppgang på Wall Street? Neppe altfor mye. Oppgangen virket mer av teknisk karakter det tradere kom inn i håp om å kjøpe oversolgte aksjer.

Men det som har fremttått som oversolgte aksjer ved tidligere anledninger har langt fra vist seg å være oversolgt. Den store forskjellen på markedet nå og på slutten av 90-tallet er at markedet ikke følger oppfordringen om å kjøpe ved kursfall (buy on dips).

Denne regelen har amerikanerne fått inn med morsmelken og begrunnelsen for å kjøpe når det faller er at aksjemarkedet over tid alltid kommer til å slå andre investeringalternativer. Dersom aksjemarkedet faller, bør man altså kjøpe aksjer.

Men aksjemarkedet kan ikke forventes å fremvise en gjennomsnittlig årlig avkasnting på mer enn mellom 12 og 15 prosent, og store avvik fra dette vil etterhvert justere seg inn, som påpekt i gårsdagens før-børs-kommentar. Det som har skjedd det siste året er at aksjene alltid har blitt enda billgere senere. Det har vært en ny opplevelse for mange investorer og lærdommen av dette har istedet blitt: Selg på styrke.

Men først trenger aksjemarkedet konkrete signaler på at det blir bedre, eller i alle fall ikke verre. I disse dager bombarderes markedet enda mer dårlig nytt. I januar steg aksjekursene fordi den amerikanske selntralbanken satte ned rentene og fordi man trodde alle resultatvarslene som kom representerte det verste man kunne forente.

To måneder kommer de samme selskapene, Cisco, Intel og Ericsson og forteller at det går enda verre. Og det hjelper ikke når Cisco-sjefen John Chambers igår gjentar hvor elendig det står til. Da han på det økonomiske toppmøtet i Davos i januar snakket om svakt salg, var det bare forsmaken på hv som skulle komme.

Det viktige fremover er, som påpekt mange ganger tidligere, at amerikanske konsumenter holder motet oppe. Det vil si kjøper varer og tjenester som kan holde den amerkanske økonomien i live.

Gårsdagens tall for detaljsalget i februar ga ingen positive signaler i så måte. Salget falt, og det kan tyde på at konsumentene er mer forsiktige enn før. Når Nasdaq faller under 2000 poeng, skal man heller ikke underslå hvilken psykologisk effekt det kan få på konsumentene. Men om ikke annet økte det sansnyligheten for nye rentekutt fra sentralbanken senere denne måneden.

Her hjemme blir det fokus på Orkla i dag etter et oppslag i Dagens Næringsliv om at aksjonærene nå vil ble bedre representert i selskapets bedriftsforsamling. Det har vært stille rundt Orkla etter at knsernsjef Jens P. Heyerdahl d.y. kunngjorde sin avgang til sommeren. Etterfølgeren Finn Jebsen oppfattes dog som Heyerdahls mann, og det er ikke sikkert aksjonærene er fornøyd med det som endring.

Orkla falt markert i går etter å ha holdt seg overraskende godt i hele år. Følg også med oil services i dag. Sektoren var svak i USA igår, og kan, ettersom den har holdt seg så bra i forhold til andre sektorer, bli offer for sektorrotasjon.

Det kan ventes en reaksjon opp igjen på Oslo Børs idag, men mange undrer nok på om gårsdagens oppgang på Wall Street bar var historien at selv en død katt spretter bare den blit sluppet fra tilstrekkelig høyde. Men spørsmålet er om katten egentlig er død. Den har som kjent ni liv...

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.