Ble meldt kremert i 2021:

«Død» kjendisape funnet i live

Dyrevernsorganisasjonen PETA var sikker på at den tidligere dyretreneren holdt sjimpansen Tonka skjult. Så kom filmstjerna Alan Cumming på banen.

HÅRETE KJENDIS: Tonka på rød løper sammen med motspillerne Rene Russo og Alan Cumming i forbindelse med premieren på «Buddy» i Los Angeles i 1997. Foto: NTB
HÅRETE KJENDIS: Tonka på rød løper sammen med motspillerne Rene Russo og Alan Cumming i forbindelse med premieren på «Buddy» i Los Angeles i 1997. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Sommeren 2021 kom nyheten om at den aldrende sjimpansen Tonka var død. Som søt og leken dyreskuespiller gjorde han suksess blant annet i filmene «Georg, jungelens konge» (1997) og «Buddy» (1997).

Ifølge eieren Tonia Haddix fikk den aldrende menneskeapen slag og døde av hjertesvikt. Haddix viste til innsendte rettsdokumenter der Tonka ble meldt død. Videre hevdet hun at apen ble kremert kort tid etter dødsfallet.

Sannheten skulle imidlertid vise seg å være en ganske annen.

Skambitt i ansiktet

Ifølge Rolling Stone ble Tonka funnet i live torsdag forrige uke. Oppdagelsen ble gjort da myndighetene ransaket Haddixs hjem i Sunrise Beach i Missouri som en del av en nødrettskjennelse innhentet av dyrevernsorganisasjonen PETA.

MORSINSTINKT: En kamelmor gjør alt hun kan for å beskytte kalven sin mot to innpåslitne ulver i Kina. Video: Newsflare Vis mer

For å kunne forstå hva dette dreier seg om, må vi spole tida tilbake til 2016.

Da gikk PETA til sak mot Tonkas opprinnelige eier, Connie Casey, som drev det nå nedlagte Missouri Primate Foundation.

Det var et oppdrettsanlegg for sjimpanser, som på et tidspunkt huset et dusin dyr. Sjimpansene ble leid ut til filmer og fester, eller de ble solgt til private eiere.

Samtidig var Missouri Primate Foundation gjenstand for flere tragiske hendelser. Blant annet fikk en kvinne ansiktet vansiret av hannsjimpansen Travis i 2009.

I 2001 rømte tre aper, blant annet Travis’ mor Suzy. Flukten endte tragisk for Suzy, som ble skutt og drept av en nabo.

Dårlige leveforhold

I sitt søksmål la PETA fram bevis for det de mente var flere brudd på loven om hold av truede arter. Blant annet skal menneskeapene ha levd isolert og under sterkt kritikkverdige forhold.

I et forsøk på å hjelpe Casey, tilbød Haddix seg å overta omsorgen for sju av sjimpansene, deriblant Tonka. Det ble også gjort en rekke forbedringer på anlegget.

Men PETA sto fremdeles på sitt om at apenes levevilkår ikke var tilstrekkelig forsvarlige.

BESLAGLA SJIMPANSER: I juli 2021 fikk Tonia Haddix bslaglagt samtlige sjimpanser etter at en dommer beordret dem overført til et reservat. Men én sjimpanse manglet på flyttedagen. Foto: AP/NTB
BESLAGLA SJIMPANSER: I juli 2021 fikk Tonia Haddix bslaglagt samtlige sjimpanser etter at en dommer beordret dem overført til et reservat. Men én sjimpanse manglet på flyttedagen. Foto: AP/NTB Vis mer

Siden 2018 har Haddix ligget juridisk krig med dyrevernsorganisasjonen. I fjor beordret en dommer at de sju sjimpansene skulle overlates til Center for Great Apes-reservatet i Wauchula i Florida.

Men da PETA kom for å gjennomføre flyttingen av dyrene, oppdaget de at Tonka var borte.

Utlovet dusør

PETA hadde null tro på Haddixs forklaring om at Tonka var død og kremert. De mente sjimpansen fremdeles var i live, og snart fikk de celeber bistand fra Tonkas menneskelige motspiller i filmen «Buddy».

Skuespilleren Alan Cumming har det siste året vært sterk involvert i søket etter Tonka. Blant annet utlovet han en dusør på 20 000 dollar (omkring 188 000 kroner) for informasjon som kunne vise at Haddix hadde løyet om Tonka.

Innsatsen – og dusøren - skulle vise seg å bære frukter.

KOMPISER: Alan Cumming knyttet bånd med sjimpansen Tonka under innspillingen av «Buddy» i 1997. Foto: NTB
KOMPISER: Alan Cumming knyttet bånd med sjimpansen Tonka under innspillingen av «Buddy» i 1997. Foto: NTB Vis mer

Haddix ble til slutt avslørt av at noen lekket et opptak gjort av en telefonsamtale med Haddix. Der bekreftet dyreoppdretteren at Tonka fremdeles var i live, men at han skulle avlives 2. juni.

Dermed hastet det å slå til før det var for seint.

- Ingen vanlig sjimpanse

Tonka skal ifølge Rolling Stone ha levd i skjul hjemme hos Haddix siden han «døde». Dagene skal blitt tilbrakt med en 60 tommers TV og en iPad-liknende berøringsenhet. En sjelden gang iblant skal han ha underholdt gjester.

- Etter måneder med leting, er Tonka endelig funnet og hjelp er på vei, sa PETAs advokat Jared Goodman i en uttalelse.

- Han har gjennomgått nesten et år med isolasjon og trenger sannsynligvis akutt omsorg. Men hvis alt går bra, vil PETA snart sørge for at han blir flyttet til et frodig fristed hvor han endelig vil ha en sjanse til å få et virkelig liv, fortsatte han.

Da Rolling Stone snakket med Haddix sist fredag, var etterforskerne fremdeles i full sving på eiendommen hennes. Hun hadde ingen tro på at Tonka ville overleve flytting til apereservatet.

- Tonka er ingen vanlig sjimpanse. Han er en menneskelig sjimpanse fordi han er blitt oppdratt på filmsettene, og han kunne ikke brydd seg mindre om andre sjimpanser. Han oppfører seg ikke som andre sjimpanser, han elsker mennesker, sier Haddix til Rolling Stone.

Dokumentar på trappene

Haddix hadde ingen problemer med på at hun hadde løyet om at Tonka var død. Hun nektet imidlertid for at hun hadde hatt planer om å avlive sjimpansen.

I stedet insisterte hun på at grunnet Tonkas dårlige helse, planla hennes mangeårige veterinær å gjennomføre en sjekk den dagen. Veterinæren skal ha anbefalt at Tonka til slutt ville måtte avlives.

SKREMMES: Naturfotograf Chris Matwishyn fikk en bjørn etter seg på tur i Canada. Video: Storyful. Vis mer

I intervjuet med Rolling Stone avslører Haddix at hun den siste tiden har vært involvert i en dokumentar. Ifølge henne skal den skildre kampen hennes for å få beholde Tonka.

Haddix forteller videre at hun ikke bryr seg om at hun nok må tilbringe tid bak murene. Det eneste hun bryr seg om er Tonka, som hun omtaler som «sin beste venn».

- De kommer til å drepe ham. Jeg har allerede advart de føderale myndighetene. Hvis det skjer noe med den ungen, så synes jeg synd på dem. For da vil de bli saksøkt herfra til evigheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer