Bislett-skytingen

Død knivmann tidligere dømt for drapsforsøk

Mannen som tirsdag ble skutt og drept av politiet på Bislett er tidligere dømt for knivangrep. I 2019 angrep han flere personer med kniv på åpen gate i Oslo sentrum.

ANGREP: En mann er bekreftet død etter at politiet avfyrte skudd på Bislett i Oslo tirsdag 9. november. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen som tirsdag morgen skal ha gått til angrep på politiet og deretter ble skutt og drept, ble i desember i fjor dømt for drapsforsøk på åpen gate.

Det får Dagbladet opplyst fra kilder med kjennskap til etterforskningen.

Angrep med kniv

Ifølge dommen fra desember i 2020, skal mannen ha knivstukket en mann i ryggen på Ankerbrua i Oslo sentrum tidlig på morgenen i juni 2019 - i det samme tidsrommet truet han flere personer med kniv.

DRAMATISK: I 2019 pågrep politiet en mann med kniv på Grünerløkka i Oslo. Video: Tipser / Odd Eivind Evensen Vis mer

Den avdøde mannen skal ha forsøkt å stikke mannen gjentatte ganger. Offeret Lehnnon Austria Dominguez - ble knivstikket ni ganger, men skal ha klart å gjøre kraftig motstand og forhindre flere knivstikk.

Han sier til Dagbladet i dag at han er sjokkert over at den avdøde mannen nå var ute.

I den samme dommen ble mannen i 30-åra også dømt for alvorlige trusler mot flere personer den samme morgenen.

Ifølge dommen skal han ha hogget med kniv og løpt mot to kvinner og to menn i Oslo sentrum på det samme tidspunktet. Mannen skal både ha løpt mot og hogget med kniv mot personene.

ANGREP: Mannen i 30-åra, som tirsdag morgen ble skutt av politiet på Bisett, angrep en mann med kniv på Ankerbrua på Grünerløkka i Oslo i 2019.
ANGREP: Mannen i 30-åra, som tirsdag morgen ble skutt av politiet på Bisett, angrep en mann med kniv på Ankerbrua på Grünerløkka i Oslo i 2019. Vis mer

Mannen ble etter hendelsen dømt til tvunget psykisk helsevern.

I dommen fra desember 2020 har retten konkludert med at mannen ikke kunne straffes fordi han var utilregnelig da handlingene skjedde. De sakkyndige la grunn til at mannens schizofreni-lidelse førte til psykosen.

SKUTT OG DREPT: Mannen gikk rundt med en stor kniv på Bislett i Oslo tirsdag ettermiddag, og gikk blant annet til angrep på politiet før han ble skutt og drept.
SKUTT OG DREPT: Mannen gikk rundt med en stor kniv på Bislett i Oslo tirsdag ettermiddag, og gikk blant annet til angrep på politiet før han ble skutt og drept. Vis mer

Flere dommer

Mannen ble også dømt for kroppsskade i 2018. Da skal han ifølge dommen ha slått en mann i hodet og sparket ham i kroppen i Oslo sentrum i 2017. Han ble da dømt til 90 timers samfunsstraff.

Mannen i 30-åra ble i 2015 dømt til fengsel i 21 dager for vold mot en politibetjent og for forulemping av offentlige tjenestepersoner.

Påkjørt og skutt

(ADVARSEL: STERKE BILDER!) DRAMATISK: Denne videoen viser mannen som jaget en kvinne med kniv på Bislett bli kjørt over av politiet, etterfulgt av flere skudd fra politiet. Video: Tipser / Ivan Larsson Vis mer

Mannen skal tirsdag morgen ha løpt etter en kvinne med en stor kniv i Thereses gate på Bislett i Oslo. Kort tid etter kom en politipatrulje til stedet.

En video Dagbladet har fått tilgang til viser at mannen går rundt med en stor kniv i nærheten av en politibil i området. Videoen viser deretter at mannen blir påkjørt to ganger av politibilen, til slutt inn mot en butikkvegg.

På videoen går mannen tilsynelatende til angrep mot politiet på passasjersida etter å ha blitt påkjørt.

Ifølge politiet prøvde mannen å komme inn i politibilen og angripe politiet. I sekundene som følger avfyres totalt seks skudd. Mannen døde av skadene på Ullevål sykehus etter at skuddene ble avfyrt.

- Tyder ikke på terror

Politiinspektør Egil Jørgen Brekke forteller på en pressekonferanse klokka 12 i dag at de jobber med full styrke i saken.

NÆR: Da Sven Håvard Berg så mannen som gikk til angrep med kniv på Bislett tok han opp kamera. Video: Tipser. Laget av Anton Lier og Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

- Politiet er per nå i en tidlig fase i etterforskningen, derfor er det for tidlig å gå ut med detaljerte opplysninger.

Han bekrefter at gjerningsmannen døde som følge av skadene politiet påførte ham.

- Vi etterforsker bredt med flere scenarioer. Vi utelukker ikke noen motiver.

- Det er ikke noe informasjon i saken som tyder på at dette er en terrorhendelse, sier han.

Brekke understreker at dette framstår som en enkeltstående handling.

- Det er ikke grunn til å frykte for tryggheten i byen.

- Avverget angrep

Han sier at patruljen på stedet «avverget et farlig angrep».

BISLETT: Oslopolitiet har bekreftet at de har avfyrt skudd på Bislett. Ifølge Nettavisen er en mann skutt av politiet. Video: Tips Vis mer

Innsatsleder på stedet, Torgeir Brenden, har omtalt hendelsen som livstruende.

- Klokka 08.57 er det en person som har angrepet folk med kniv her i Thereses gate. En patrulje var tett på og har havnet i en pågripelse av denne personen. Først forsøkte de å kjøre han ned, idet vedkommende var i ferd med å forsøke å knivstikke en person. I den forbindelse kolliderte bilen i veggen. Og politiet har da blitt angrepet av denne personen med kniv, sa Brenden til pressen i 10.30-tida.

Politiet har bekreftet at en tjenesteperson også er skadet i hendelsen.

Innsatsleder Brenden har opplyst at vedkommende ble skadd i forbindelse med pågripelsen.

På spørsmål fra Dagbladet forteller politiinspektør Brekke at den skadde politimannen ikke skal være kritisk skadd.

- Han ivaretas på Ullevål sykehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer