Død mann mistenkt for Moskva-eksplosjon

Politiet i Moskva jakter nå på 35 år gamle Mukhit Laipanov etter eksplosjonen som i natt kostet minst 45 menneskeliv i Moskva. Problemet er at Laipanov døde lenge før eksplosjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ekte Laipanov er død, og russisk politi mener en terroristleder har stjålet Laipanovs identitet.

Den falske Mukhit Laipanov hadde leid kontor i bygningen som eksploderte ved 03.20 tida i natt. Han hadde også leid kontor i bygningen som eksploderte i Moskva på torsdag, da 92 mennesker ble drept. Politiet jobber nå på spreng for å pågripe den mistenkte.

- Alle innbyggere som har informasjon om denne personen, bes ta kontakt med myndighetene så raskt som mulig, sa sjefen for Moskva-politiet, Nikolai Kulikov til fjernsynstasjnen NTV. Kulikov viste en tegning av en mørkhåret mann med briller

Mer enn 300 redningsmannskaper jobber fremdeles på spreng for å finne overlevende i ruinene etter det som var en åtte etasjer høy boligblokk. Minst 45 personer er drept. Mange beboere er fremdeles savnet. Fem barn er funnet drept. Minst tretten personer er skadd.

Fjerde eksplosjon

- Terrorister prøver å skremme det russiske folket. De vil demoralisere landet, sa Boris Jeltsin til russisk TV i dag.

Han har beorderet strenge sikkerhetstiltak på flyplasser, atomkraftverk og andre mulige terroristmål i Russland.

Nattas eksplosjon var den fjerde i Russland de siste to ukene. Nesten 200 mennesker er drept, og ingen av sakene er oppklart.

Gråter

Angela Karpova, som bor i en gård i nærheten, ble skremt av eksplosjonen.

- Barna mine og jeg våknet av at folk på utsiden ropte etter hjelp. Vi løp ned og så en kvinne pakke inn et dødt barn. Vi så de små beina til barnet. Det kan ikke ha vært mer enn et år gammelt, sier hun. Redningsmannskapene tror ikke det er håp for de som oppholdt seg i bygningen.

- Vi tror ikke vi finner flere overlevende. En ble reddet fra ruinene, men jeg tror alt vi finner nå er lik. Hvis noen har overlevde dette, er det et mirakel, sier Vladimir Legofhin som er talsmann i katastrofesituasjoner.

Det er foreløpig ikke klart hvor mange personer som oppholdt seg i blokka da eksplosjonen inntraff. Beboere som ikke var hjemme da det smalt i natt, står nå gråtende og ser at døde naboer og venner blir gravd fram fra ruinene.

Mistenkelig

Politiets talsmann, Vladimir Vershkov sier at eksplosjonen blir etterforsket som et attentat. Den føderale sikkerhetstjenesten undersøker nå ruinene etter rester av eksplosiver. Bygningen som ble ødelagt lå ved Kasjirskoje-motorveien i Sørøst-Moskva.

Eksplosjonen var så sterk at en skole som ligger over veien for den ødelagte bygningen, fikk alle vinduene blåst ut.

- Jeg ble ristet ut av senga av eksplosjonen. Da jeg så den store støysky, skjønte jeg øyeblikkelig at en bombe hadde eksplodert. Det bodde mange barn og eldre i bygningen, sier Vladimir Kanshin som bor i en av nabogårdene.

NTB melder at det er funnet tennsatser og sprengstoff i to av nabohusene til boligblokken som ble sprengt i Moskva mandag. Det skal også være funnet sprengstoff i en skole like ved. Nyhetsbyrået AP skriver imidlertid at politiet fant løsemidler, men ikke sprengstoff.