Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Død mann på Google Maps?

- Vi sladder alle ansikter, men de er vanligvis i én til to meter høye - ikke to centimeter, sier sjefen for Google Norge.

FJERNET: Google har nå fjernet alle bildene fra området der det som antas å være en død mann lå. Faksimile: Google maps
FJERNET: Google har nå fjernet alle bildene fra området der det som antas å være en død mann lå. Faksimile: Google maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet) En tilsynelatende død mann liggende på bakken i byen Monterrey lager nå hodebry for Google-ansatte på begge sider av Atlanterhavet.

I selskapets kartverktøy Google maps og Google Earth kan brukerne velge en funksjon kalt «gatevisning» (streetview i den engelske utgaven), der man ser omgivelsene fra bakkenivå.

I hovedsak er gatebildene man ser tatt av selskapets egne biler, som med kameraer på taket har avfotografert mange av verdens gater systematisk de siste årene.

Ikke kjent hos Google
En feil har ført til at brukere som vil betrakte den litt avsidesliggende byen Monterrey i det nordøstlige Mexico, lenge fant det som trolig er et lik i gaten Paladianas. En bruker tipset Dagbladet sent mandag kveld.

- Vi sladder normalt alle ansikter automatisk og våre sjåfører har ansvar for å gå gjennom materialet og se etter upassende bilder, sier Google-Norge sjef Jan Grønbech.

Han var ikke kjent med nærbildene av den tilsynelatende døde mannen, som ser ut til å være hardt skadd eller mishandlet på ryggen, da Dagbladet ringte.

- Ansiktene som sladdes automatisk er vanligvis i én til to meters høyde - ikke to centimeter over bakken. Disse bildene skal vi få gjort noe med, sier Grønbech, som umiddelbart tok kontakt med sine kolleger i USA.

Fjernet
De fleste bildene som viste mannen var da allerede fjernet, men et siste bilde, som er brukt for å illustrere denne saken øverst, var lenge tilgjengelig. Der sees bare mannens rygg. Dagbladet har sett nærbilder av mannen, men har valgt å ikke trykke disse.

Det var i går kveld uvisst hvordan hvordan bildene har blitt en del av gatevisningen Google tilbød sine brukere, alle kan legge inn bilder på kartene. Men i natt tok pressetalskvinne Elaine Filadelfio kontakt med Dagbladet og bekreftet at de kontroversielle bildene er selskapets egne.

- Bildet ble fjernet veldig raskt etter at vi ble gjort oppmerksomme på det og vi fjernet også nærliggende bilder, sier Filadelfio til Dagbladet.

Kjører raskt
Hun understreker at bildene skal vise det man vanligvis forventer å se når man går nedover gaten.

- Det har jo dukket opp flere morsomheter før, blant annet har innbruddstyver blitt tatt på fersk gjerning av våre fotografer og biler, men her ser vi åpenbart en blanding av menneskelig og teknisk feil, sier Grønbech.

- Mannen ligger nesten midt i veibanen, hvordan kan man unngå å se ham?

- Kameraet står veldig høyt, rundt to og en halv meter oppe, så bildet kan ha vært tatt ti meter unna, for det vi vet. Bilene kjører vanlig hastighet, ikke sakte, så kan da kan man som sjåfør gå glipp av ting, sier Grønbech til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media