«Død» mann stiller til valg

Shivdutt Yadav stiller som motkandidat til statsminister Atal Behari Vajpayee ved vårens valg i India. Yadav er ikke ute etter posten som regjeringssjef, han vil simpelthen bevise at han er i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyst levende inderen har kjempet i 18 år mot ubøyelige byråkrater som mener at han er død. Han er nemlig offisielt registrert som avdød, og står det i papirene at han er død så skal han da ikke komme her og påstå at han lever, sier byråkratene.

Yadav er ikke alene om nærmest bokstavelig talt å ha blitt begravd i sakspapirer. Han har oppdaget at minst 10.000 andre indere har lidd samme skjebne, og nå stiller han til valg for Mritak Sang eller Forbundet av Avdøde i den nordindiske delstaten Uttar Pradesh.

Forbundet ble grunnlagt av Lal Bihari, som oppdaget at han var død da han søkte om banklån i 1975. Dødsattesten var utstedt på anmodning av en onkel, som ville svindle til seg jordområdene Bihari eide og som bestakk en tjenestemann til å erklære Bihari død.

Lal Bihari har tidligere brukt andre metoder for å få byråkratene i Uttar Pradesh til å våkne. Han hadde en viss suksess da han sendte inn søknad om enkepensjon for sin kone, og ga papirflytterne det ubehagelige valget mellom å innrømme feil eller betale ut penger.