Død manns forklaring kan felle fire narko-smuglere

36-åringen fortalte alt før han tok sitt liv. Men kan det brukes i retten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire mann står tiltalt i Nedre Romerike tingrett i dag for det som skal være den største narkosaken på Romerike noen gang. Men nå krangler aktor og forsvarere om bevisene.

Gjennom en død manns forklaring knyttes den antatte hovedmannen (29) og de tre andre til omsetningen av 165 kilo amfetamin og 255 kilo hasj. Aktor vil bruke politiforklaringen - forsvarene mener den ikke kan føres som bevis, melder Romerikes Blad.

Tok livet sitt i frykt

Den avdøde mannen (36) ble etterforsket i saken fordi han leide huset på grensen mellom Fet og Sørum i Akershus hvor politiet fant 30 kilo amfetamin og startet opprullingen av saken. Mannen ble arrestert, og i likhet med en av de andre tiltalte, forklarte han alt han visste om saken og de involverte til politiet. Noen måneder senere begikk han selvmord i fengselet. Politiet trodde det skjedde av frykt for represalier.

Krangler

Påtaleemyndigheten mener politiforklaringen er av stor betydning for saken.

- Det er viktig at retten får høre de bevisene som er tilgjengelige is aken. Jeg kommer til å be om å få lese opp forklaringen. Så må det bli opp til dommeren å bestemme. Dette er en særdeles viktig forklaring, sier aktor, statsadvokat Erik Førde, til Romerikes Blad.

- Vi mener at den forklaringen ikke kan føres som bevis. Det blir helt feil. Derfor kommer vi til å motsette oss dette, sier den ene av 29-åringens forsvarere, Sigmund Øien.

KRANGLER: Aktor Erik Førde (t.v) vil bruke død manns forklaring i retten. Forsvarene Sigmund Øien og Elisabeth Hugem vil ikke. Foto: Scanpix
KRANGLER: Aktor Erik Førde (t.v) vil bruke død manns forklaring i retten. Forsvarene Sigmund Øien og Elisabeth Hugem vil ikke. Foto: Scanpix Vis mer

Situasjonen er svært spesiell. Problemstillingen skal aldri før ha vært så spisset i norsk rett. Dommeren tar trolig avgjørelsen om han vil høre forklaringen eller ei, flere dager ut i rettssaken.

Knyttes til Toska

Den antatte hovedmannen risikerer mellom 17 og 19 års fengsel for narkotikaomsetningen. 29-åringen, som tidligere skal ha jobbet i organisasjonen Nei til Narkotika, er også tiltalt for drapsforsøk på en av sine medtiltalte.

Narkotikasaken knyttes til NOKAS-siktede David Toska. En 28-åring er siktet i narkotikasaken. Han ble pågrepet i Malaga sammen med Toska sist tirsdag, meldte ANB lørdag.