Danmark

Død mink presses opp av massegravene

Gasser får avlivet mink til å svulme opp og trenge seg gjennom jordoverflaten.

MINK: Militært personell har bistått danske helsemyndigheter med å dumpe den døde minken i massegraver ved Holstebro. Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
MINK: Militært personell har bistått danske helsemyndigheter med å dumpe den døde minken i massegraver ved Holstebro. Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere millioner mink har blitt avlivet i Danmark, etter funn av muterte versjoner av coronaviruset som har spredt seg fra mink til mennesker.

Et stort antall døde mink er begravet ved det danske militærets øvingsterreng ved Holsterbro. Nå har det oppstått problemer ved massegravene, der flere kadaver har begynt å komme opp til overflaten, melder Danmarks Radio.

- Under forråtnelsesprosessen kan det dannes noen gasser som gjør at det hele utvider seg litt. På den måten får de i verste fall presset seg opp av jorda, sier pressesjef Thomas Kristensen i Rigspolitiet, til kanalen.

Ifølge Kristensen har Rigspolitiet, som har det øverste ansvaret for begravingen, forsøkt å ta høyde for at dette kunne skje, ved å begrave minken minst én meter under jorda.

Utfordringen er at den sandholdige jorda i området er for lett. Myndighetene har heller ikke erfaring med å gravlegge et så stort antall dyr på en plass.

Krass kritikk mot regjeringen

Avlivingsordren til minkavlerne kom fra statsminister Mette Fredriksen i starten av november, før regjeringen noen dager seinere innrømmet at de ikke hadde lovhjemmel til å beordre masseavliving av friske dyr.

Matminister Mogens Jensen sendte derfor ut et beklagelses-brev der han forklarte hva regjeringen hadde feiltolket. Han holdt likevel på oppfordringen til oppdretterne om å bidra for å få kontroll på smittesituasjonen, ved å avlive dyrene sine.

Enkelte oppdrettere stanset avlivingen, mens interesseorganisasjonen Danske Minkavlere ikke ser noen vei tilbake for bransjen.

Feilen har skapt sterke reaksjoner i Danmark, og førte blant annet til at matministerr Mogens Jensen for en uke siden trakk seg som statsråd.

- Det er klart at det er helt nødvendig for meg å ha tillit fra Folketingets partier for å utøve min jobb. Det er min vurdering at jeg ikke lenger har den nødvendige støtte blant Folketingets partier, sa han til DR.

19. november skrev helsemyndighetene i en pressemelding at de anser det som svært sannsynlig at den muterte versjonen av viruset har blitt utryddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer