Død mor må betale

TROMSØ (Dagbladet): Anna Bjerkvik har vært død i to måneder. Men fortsatt må hun betale husleie til Bodø kommune fordi hun hadde tre måneders oppsigelse. - Helt grotesk, sier datteren Marit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10. juli døde Anna Bjerkvik. Ti dager seinere kom husleiekravet i posten. Adressert til henne. Datteren Marit Bjerkvik fra Saltstraumen i Nordland fikk sjokk.

- Jeg trodde ikke mine egne øyne og ble bare sittende og se på regninga. Så ble jeg forbannet og tenkte «de er vel ikke så frekke at de sender krav til en død person?».

Allerede dagen etter at hun døde, ringte datteren Marit og ga beskjed om at de kunne gi morens hybel på Straumbo Eldresenter til noen andre.

Da fikk hun beskjed om at den døde kvinnen hadde tre måneders oppsigelse.

- Mener dere virkelig at en person som er død skal betale husleie? spurte jeg. Det mente de , forteller Bjerkvik.

Hentet penger

Da Bjerkvik ikke betalte, trakk boligkontoret husleie fra innskuddet på 10000 kroner som familiene hadde betalt da Anna flyttet inn.

Bjerkvik synes hele saken er vond, også fordi moren Anna faktisk var med på å gi eldresenteret i gave til Bodø kommune. Kommunen overtok eldresenteret fra Sanitetsforeningen i Saltstraumen i 1989. Anna var i flere år leder for sanitetskvinnene.

- Og hun ønsket sterkt å få lov til å bo her når hun ble gammel.

Bodø kommunes eldre har tre måneders oppsigelser enten de flytter eller dør. Ordfører i kommunen Odd Tore Fygle, beklager at det ble sendt ut regning til døde kvinnen.

- Men noen må betale for leiligheten, og det er jo ikke rimelig at det er kommunen som betaler.

Fygle viser til at det er helt vanlig praksis i alle utleieforhold med oppsigelsestid.

- Men kan dere ha samme regelverk på et eldresenter, hvor folk bor til de dør, som i andre kommunale boliger?

- Ja, det kan du si. Men regelen at leietakere må betale i oppsigelsestida.

Marit Bjerkvik synes ordføreren er «helt på jordet»

- Jeg synes han og kommunen opptrer totalt uetisk.

Gamle i kø

Hun forstår heller ikke hvorfor morens hybel ble stående tom. - Vi har lange ventelister, og det er aldri problemer med å få inn nye folk, sier soneleder ved senteret, Jorun Lein-Killi.

- Det hender at pårørende må betale for tre måneder oppsigelse, men det er veldig sjelden.

- Uakseptabelt

- Det er uakseptabelt at du skal betale for leiligheten til moren din tre måneder etter at hun er død, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

- Denne saken har en moralsk side som er temmelig betenkelig, sier Thon og ber Marit Bjerkvik sende saken over til Forbrukerombudet.

- Vi skal nå jobbe spesielt med leieavtaler i kommunen, og denne leieavtalen er interessant for oss. Mennesker som bor på kommunale eldresentre har krav på samme rettsbeskyttelse som andre kommunale leietakere. Og kanskje i større grad, sier Thon.

OPPRØRT: Marit Bjerkvik mistet moren Anna 10. juli. Nå krever Bodø kommune den avdøde moren for husleie.
<B> ÅRSAK: Bakgrunnen for innkrevingen er at Marit Bjerkviks mor hadde tre måneders oppsigelse.