Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Død norsk SS-mann til Høyesterett

Datteren går til norsk høyesterett - for å få renvasket ham fra landssvikerstempelet.

OMSTRIDT: Fredrik Jensen - den høyest dekorerte nordmannen i Waffen-SS - døde i fjor, 90 år gammel.  Nå går datteren hans til Høyesterett for å få landsvikdommen over faren opphevet.  Foto: Asbjørn Svarstad
OMSTRIDT: Fredrik Jensen - den høyest dekorerte nordmannen i Waffen-SS - døde i fjor, 90 år gammel.  Nå går datteren hans til Høyesterett for å få landsvikdommen over faren opphevet.  Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Den høyest dekorerte nordmannen i Waffen-SS døde i fjor sommer. Fredrik Jensen ble 90 år gammel. De siste årene av livet sitt forsøkte han å finne hjelp til å få reviderte dommen fra 1948 - der han ble dømt for landssvik.

Jensen måtte bare sone noen få uker av de 120 dagene, fordi han hadde vært krigsfange i over to år hos amerikanerne. «Men dommen er en skamplett som jeg gjerne skulle vært fri for», uttalte han i flere intervjuer med Dagbladet.

Anke avvist
Advokat Erling Mehus skrev begjæringen om gjenopptakelse av saken bare et par dager før Fredrik Jensens død i fjor sommer. Da avslaget kom fra Tingretten i Oslo, besluttet datteren å anke.

Lagretten fulgte i februar opp med å vende tommelen ned for ny rettsbehandling. Nå har datteren hans bestemt seg for å gå helt til topps.  Anken til Høyesterett ble avlevert i uka som gikk.

-Må frikjennes
-Det er ikke et krav at tiltalte selv må være til stede. Jensens død er altså ikke noe argument for at saken ikke kan tas opp igjen, forklarer Erling Mehus.

- Jeg mener det er helt klart at vi - med dagens historiesyn - vil måtte gi Fredrik Jensen rett i at Norge ikke lenger var i krig, da han i 1941 meldte seg frivillig til tysk krigstjeneste. Den norske staten hadde kapitulert for tysk overmakt allerede sommeren 1940. Derfor kunne ikke Jensen bryte norsk lov når han gikk inn i Waffen-SS, hevder advokat Mehus. 

Han understreker at hvis saken skulle bli tillatt gjenopptatt, vil han komme til å kjøre fram ekspertvitner som kan belyse denne sida. —Vi justister vil helt klart trenge hjelp fra faghistorikere for å få et seriøst grunnlag å vurdere saken på, sier Erling Mehus.

Hadde ikke tid
Fredrik Jensen skrev den gangen under på at han godtok forelegget på 120 dagers fengsel.

- Lovgrunnlaget var feil, så saken kan likevel behandles på nytt, mener advokat Mehus. «Da jeg var ferdig med fengselet, handlet det om å komme i gang med livet. Jeg dro til Sverige og fikk etter hvert bygd opp et rimelig stort firma. Dermed ble det aldri tid til å tenke på dommen», sa Fredrik Jensen selv til Dagbladet i fjor sommer som forklaring på hvorfor han ventet så lenge med å kreve gjenopptakelse.

Hvis advokat Erling Mehus vinner gehør i Høyesterett, betyr det at saken mot Fredrik Jensen må behandles for Oslo Tingrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!