«Død over ayatolla Khamenei»

Demonstrantene trekker opp på hustakene for å protestere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter helgas voldelige sammenstøt i gatene i Teheran, er det ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer rolige tilstander i dag.

Myndighetene har lagt ned forbud mot protester mot regimet i Iran, og tusenvis av politifolk patruljerer i gatene.

Ifølge BBC er det ikke varslet om nye demonstrasjoner.

Men opposisjonstilhengere, som siden valget forrige fredag har protestert høylytt på at Ahmadinejad tilsynelatende fikk et overveldende flertall av stemmene, finner likevel måter å demonstrere på.

TV-kanaler, som Al Jazeera, viser bilder av folk som trekker opp på hustak for å rope ut sine protester.

Det meldes om at denne formen for protester blir mer og mer utbredt. Denne måte å demonstrere på ble også brukt under revolusjonen i 1979, som endte med at shahen ble styrtet.

Mens slagordene til nå har vært støtteerklæringer til opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi, ropes det nå også «død over ayatolla Khamenei» og «død over diktaturet».

Svarte lys

Ifølge en reformvennlig nettside oppfordrer Mousavi folk til å bære svarte lys med grønne bånd mandag kveld, for å minnes de som er drept. BBC skriver imidlertid at det er uklart om dette kan gjennomføres på grunn av det strenge sikkerhetsoppbudet som nå patruljerer gatene.

Ifølge de offisielle tallene ble 10 personer drept lørdag, mens 7 ble drept tidligere i forrige uke. Andre kilder sier at det skal være snakk om flere drepte. Minst 457 mennesker er arrestert etter helgas demonstrasjoner.


En annen oppfordring som kommer ut gjennom blant annet nettstedet Twitter, er at alle biler skal kjøre med lysene på i en periode mandag ettermiddag.

Også dette i «solidaritet med familiene til martyrene som er drept».

Fortsatt støtte
Nyhetsbyrået AP skriver at Mir Hossein Mousavi i helga gjentok sin støtte til demonstrantene.

Samtidig sier han at han ikke vil utsette dem for fare, og i sin kunngjøring snakket han også pent om myndighetenes militære og den frivillige Basij-militsen.

Disse kalte han for «våre brødre», og sa at de beskytter «vår revolusjon og regimet».
Ifølge AP kan dette være et uttrykk for at Mousavi prøver å dempe demonstrantenes krav slik at trusselen mot det islamke styret ikke skal bli for stor. I likhet med den sittende presidenten Mahmoud Ahmadinejad støtter også Mousavi det religiøse styret av landet.

Hardt ut mot vesten

OPP PÅ TAKENE:  Tilhengere av Mir Hossein Mousavi roper slagord fra taket til studenthuset der de bor. Foto:  AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI
OPP PÅ TAKENE: Tilhengere av Mir Hossein Mousavi roper slagord fra taket til studenthuset der de bor. Foto: AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI Vis mer

Iranske myndigheter har gått hardt ut mot vestlige myndigheter og medier, og beskyldt dem for å blande seg inn i Irans anliggender. På en nyhetskonferanse i dag kom en talsmann for utenriksdepartementet, Hassan Qashqavi, med nye beskyldninger. Ifølge BBC hevder Qashqavi at vesten oppmuntrer til voldelige protester.

- Vestlige styresmakter og vestlig media sprer anarki og vandaliasme. Dette er overhodet ikke akseptabelt, sier talsmannen.

BBC er blant mediene som har fått hard kritikk av iranske myndigheter de siste dagene, og den britiske TV-kanalens korrenspondent ble utvist fra Iran på søndag. President Ahmadienjad har bedt Storbrittania spesielt, men også land som Tyskland, frankrike og USA om å holde seg unna Irans interne anliggender.


Sissel Wold reiser

NRKs journalist Sissel Wold er den eneste norske journalisten som er igjen i Iran. Hennes visum går ut i dag, og NRK melder om at hun derfor reiser tilbake til Norge i løpet av dagen i dag.

Arbeidsforholdene for journalistene i iran har vært svært vanskelige etter valget fredag 12. juni, og tirsdag i forrige uke fikk utenlandske journalister beskjed om at presskortene deres var ugyldige.

Wold rapporterer om at flere journalister er blitt arrestert de siste dagene. Hun sier at journalister blir truet med bank eller i verste fall fengsel hvis de åpenlyst rapporterer fra demonstrasjoner eller intervjuer folk på gata.


Ifølge organisasjonen Reportere uten grenser sitter til sammen 33 iranske journalister og bloggere i iranske fengsler

UT MOT VESTEN: Vestlige styresmakter og vestlig media sprer anarki og vandaliasme, sier talsmann for utenriksdepartementet, Hassan Qashqavi. Foto: Scanpix
UT MOT VESTEN: Vestlige styresmakter og vestlig media sprer anarki og vandaliasme, sier talsmann for utenriksdepartementet, Hassan Qashqavi. Foto: Scanpix Vis mer