Død over ørekyta

HARDANGERVIDDA (Dagbladet): Et økologisk egg, klask, i fleisen på representanten fra Norges Jeger- og Fiskerforbund, men Kurt Oddekalv greide ikke å hindre at den første ørekyta døde av rotenon på Hardangervidda i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Bleike artsfascist! brøler Kurt Oddekalv og slenger et økologisk egg fra egen høne i fleisen på Espen Farstad fra Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Det var dette forbundet som først ytret ønske om rotenonbehandling på Hardangervidda mot karpefisken ørekyte som formerer seg i fleng og spiser opp næringsgrunnlaget for ørreten.

{ndash}Forbanna motbydelig spill hele greia, sier Oddekalv så {ndash} rød i trynet.
{ndash}Slik argumentasjon gidder jeg ikke bli med på, dette er en happy-day for oss, vi skulle hatt champagne, svarer Farstad.

Den beste løsningen

Miljømyndighetene visste at Oddekalv planla å tømme ut rotenonet, og fløy inn de 150 literne med rotenon med helikopter. Striden dreier seg om hvorvidt rotenonblandingen er nedbrytbar eller ikke, og hva konsekvensene vil bli i en najonalpark.
{ndash}Når vi må velge mellom pest og kolera, er dette beste løsningen, sier Egil Hauge, seksjonssjef i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland.

For første gang blir en nasjonalpark rotenonbehandlet. Norges Miljøvernforbund var de eneste som klagde på SFTs (Statens forurensningstilsyn) og DNs (Direktoratet for naturforvaltning) tillatelse til å rotenonbehandle 0,003 promille av nasjonalparken mot den forhatte ørekyta. Men å uttale seg i høringsrunden da alle skulle komme med sitt syn, brydde de seg ikke om.

Ingen garanti

{ndash}Det eneste vi kan kritiseres for er at vi ikke har gjort noe tidligere. Ørekyta er kommet hit på grunn av menneskelig forurensning, sier Stein Lier Hansen, direktør i DN.

{ndash}Hvorfor kan ikke naturen gå sin gang, ørreten er jo selv brakt til vidda av mennesker?
{ndash}For 1000 år siden, ja. Jeg forvalter natur, her er ørreten en nøkkelart, sier direktør Stein Lier Hansen og kaller ørekyta en pestart.

{ndash}Men dere har ingen garanti for at ørekyta ikke kommer tilbake?
{ndash}Nei, det kommer an på om menneskene er forsiktige i framtida.

{ndash}Miljøvernforbundet hevder at dette vil skade bunndyrfaunaen?
{ndash}Jeg er helt sikker på at denne rotenonbehandlingen ikke vil redusere artsmangfoldet i bunndyrfaunaen.