- Død over Storbritannia

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, gir vesten all skyld.

Foto: AP/IRIB/SCANPIX
Foto: AP/IRIB/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, taler nå til folket for første gang siden det svært omstridte valget.

Khamenei ber om ro, og sier at de politiske tumultene som har oppstått ikke må ta fokus vekk fra Gud, og at den islamske revolusjonen er bygget på rene og edle tanker.

- Når du har fred i kropp og sjel, kan du fatte kloke beslutninger. I dag trenger vårt samfunn fred og ro.

- Tiden for konkurranse er over. Alle som stemte for disse fire kandidatene får guds belønning. 40 millioner stemmer ble avgitt til støtte for prestestyret, konkluderte han.

- Hvis taperne og vinnerne tok til gatene ettter hvert valg, hvorfor i all verden skal vi da avholde valg?, advarte han.

- Død over Storbritannia

En knapp time ut i talen kunne Irans øverste leder avsløre hvem som nå er landets største fiende:

- Våre fiender vil bli holdt ansvarlige for alt blodet, volden og opprøret. Jeg anbefaler alle kandidatene - mine gamle venner - om å vise tilbakeholdenhet.

- De må se at fiendens hånd jobber. Disse sultne ulvene. Vi har sett deres distingverte diplomater. De har fjernet maskene og viser sine sanne ansikt. Og aller mest forræderisk er Storbritannia, fastslo ayatollaen.

De flere tusen på den enorme universitetsplassen hyttet da sine never og skrek «Død over USA! Død over Israel! Død over Storbritannia!».

- Et jordskjelv for fienden
- Jeg vil ta opp tre ting. Jeg vil ta opp med dere, vårt respekterte folk. Jeg vil uttrykker takknemlighet overfor dere. Dere har gjort noe stort ved å gjennomføre valget. Et valg der 85 prosent - omlag 40 millioner - var med på. En støtte til demokratiet som jeg ikke har sett andre steder i verden. Jeg vil berømme dere unge som har vist stor politisk forståelse, sa han.

Khamenei snakket lenge om hvordan valget, og den store valgdeltagelsen, viser Irans og prestestyrets storhet. Og hvordan folkets valgdeltagelse beviser at Iran er det frieste og mest demokratiske landet i verden.

- Dette valget var et politisk jordskjelv for deres fiender. Og en stor feiring for deres venner rundt om i verden, fortsetter han. Det var et frisk pust. En ny bevegelse. En stor mulighet. Dette valget viste verden hva religiøst demokrati er - at det er en tredje vei. Dette er hva som bringer folkets hjerter sammen.

- Fiendens skyld
Deretter gikk han over til å diskutere anklagene om valgfusk.

- Valget viste også at folket har troen på fremtiden og at de tror på landet og vårt islamske styre. Dette i motsetning til det utenlandske medier vil ha oss til å tro. Hvis ikke folk trodde på vårt system, ville de ikke ha stemt. Hvis folk ikke følte seg fri, så ville de ikke ha stemt. Fienden ønsker å knuse oss, skape uro, og vår fiende vil frata dere troen på vårt system. Dette smerter mer enn å brenne ned banker eller tenne på busser.

- Det er dette fienden vil. Dette har de forsøkt allerede før valget. Fienden hvisket gjentatte ganger at valgfusk er på vei. De forberedte dette. Men det islamske styret har folkets tro og støtte.

- Lei meg

Ayatollaen gikk videre til å snakke om kandidatene, som han mener mistet besinnelsen og skapte negative saker under valgkampen, men understreket at det ikke er konflikter mellom kandidatene. Bare forskjellige meninger.

- Jeg nøt ytringsfriheten under debattene, og jeg nøt den uformelle tonen. Det var slik det skal være. Men jeg ble også lei meg. Det kom også fornærmelser mot vår sittende president. Han ble beskyldt for å lyve. Dette er ikke bra. Man gjør ikke sånt mot en president i et stort land som har folkets støtte.

Han beskyldte opposisjonskandidatene for å komme med falske anklager, og at slike anklager ikke kan fremmes uten bevis.

- Valgkampen var ren, transparent og rettferdig. Debattene var gode og poengtert. Men vi hadde også problemer. Fiendens media - media styrt av scionistene og de som ønsker oss ille, ville ha det til at de ulike kandidatenes støttespillere sloss mot hverandre. At de kjemper mot hverandre i det islamske styret. Klart at de har forskjellige meninger, og gjør ting forskjellig. Men de jobber sammen om vårt styre. Jeg kjenner dem godt, og har jobbet tett med dem alle.

Fullsatt universitet
Khamenei leder fredagsbønnen ved Universitetet i Teheran. President Mahmoud Ahmadinejad er til stede og lytter til talen. Det er svært sjeldent at ayatollaen taler offentlig. Normalt gjør han dette bare under avslutningen av den hellige fastemåneden Ramadan og på jubileumsdatoen for den islamske revolusjon.

Medlemmer av Basij-militsen, den frivillige delen av Revolusjonsgarden som beskyldes for voldelige angrep på opposisjonelle demonstranter, er også invitert til bønnen ved universitetet i hovedstaden.

Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi og de to andre tapende presidentkandidatene er invitert til et møte med det innflytelsesrike Vokterrådet lørdag.

Etterforsker anklagene
Før talen var det er uklart hvor mye den åndelige lederen kommer til å si om den politiske uroen. Minst én av de tapende presidentkandidatene, reformisten Madhi Karroubi, har sagt at han vil være til stede når Rådet opplyser at det allerede er i gang med å vurdere de 646 klagene på presidentvalget som kandidatene har innlevert.

Dette sa ayatolla Ali Khamenei at kandidatene vil få lov til hvis de vil under fredagsbønnen.

Samtidig gjentok han flere ganger at det ikke kan ha forekomet valgfusk under valget.

- Vårt valgsystem tillater ikke fusk, fastslo landets øverste leder.

Kritikken dreier seg både om mangel på stemmesedler, press mot velgere og at representanter for flere kandidater ble hindret i å besøke stemmelokaler. Det er ventet at Ahmadinejads støttespillere vil markere seg i Teheran når Khamenei taler, selv om opposisjonskandidatene selv har bedt demonstrantene avvente, og heller ta til gatene igjen i morgen.

I opposisjonens demonstrasjon torsdag bar flere av deltakerne bannere hvor folk ble oppfordret til å holde seg hjemme fredag, for så å samle seg igjen lørdag.

Ingen bred støtte

Etter valget forrige uke søkte Mousavi hjelp fra geistlige i den hellige byen Qom, det mest innflytelsesrike lærestedet innen iransk sjiaislam og et viktig politisk maktsentrum. Han fikk sympatierklæringer fra flere liberale ayatollaer, men ingen bred støtte.

Samtidig har heller ikke president Mahmoud Ahmadinejad har vært i stand til å lokke de religiøse lederne i Qom over på sin side. Mange av dem har gratulert myndighetene med gjennomføringen av presidentvalget, uten å en gang nevne at Ahmadinejad er utpekt som seierherre.

Den åndelige lederen Ali Khamenei har sagt at han vil vurdere en delvis omtelling av stemmene i valget. Men mens han vurderer og Vokterrådet gransker valgklagene, blir stadig flere medlemmer av opposisjonen arrestert. Ifølge nobelprisvinner og menneskerettsaktivist Shirin Ebadi er rundt 500 blitt puttet bak lås og slå i løpet av den siste uken. Ebadi ber om at de pågrepne må slippes fri uten at noen betingelser stilles. Hun mener også at det må holdes nytt presidentvalg i Iran under overoppsyn av FN.

Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer