Død over Surpompen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hallo, det tok fem minutter før naboen kom ut på verandaen og truet med å ringe politiet! Guttungen er 11 år og har akkurat kjøpt sin første elektriske gitar for bursdagspengene, en billig Fender, med forsterker. Tenk deg følelsen: Å stille seg opp med den hvite og svarte gitaren. Masse lyd. Strenger som griner. Han er konge. Han er lykkelig.

Men en rocker trenger en scene. En rocker trekkes mot scenen og spotlighten. Denne ettermiddagen, den første dagen i hans framtidige liv som gitarist i et stort, norsk rockeband – omtrent på nivå med AC/DC eller Iron Maiden – blir stua bare så altfor liten. Dermed: Ut på trappa foran blokka vår. Med gitar og forsterker. Gratis konsert til folket. Det er sommer.

Det skal innrømmes at repertoaret er begrenset – til «Smoke on the water», vel, forspillet. Deretter går rocken over i fri, eksperimentell form. Gutten rekker uansett ikke mer enn forspill før naboen over gata er ute på verandaen og truer med politiet. Hva er klokka? Sju søndag morgen? Midt på natta? Niks, tidlig lørdag kveld. Han skulle vært filmet, naboen. Hvordan er det mulig å være så sur og humørløs? Hva har egentlig skjedd med denne mannen? Har han fått sparken? Fins det en kur mot innbitt, kontinuerlig surhet? Hvorfor flytter han ikke langt til fjells og ensomheten? Og hvis det er slik at han virkelig hater rock, hvorfor skrur han ikke bare Richard Wagner enda høyere? Denne mannen har aldri vært ung – han ble født gammel og gretten. Det fins så altfor mange grettengubber, særlig gamlinger, som ikke tåler at andre har det gøy. Og hva med kona som står ved siden av – på verandaen – med en forurettet mine. Er det grettenskapen som holder dem sammen? Kjefter de seg helt inn i søvnen? Sist vi hadde en aldri så liten sommerfest, ringte humørsprederen selvsagt politiet. Det hører bare med. Han klager til og med når hans nabo vegg i vegg har barneselskap for seksåringen sin. Og kjenner du deg nå det aller minste igjen, holder du også på å bli pomp.