STYRTER: Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) er død og i ferd med å styrte mot jorda. Satellitten, som er på størrelse med en skolebuss, kommer ikke til å brenne fullstendig i atmosfæren, men NASA sier det er «ekstremt små» sjanser for at mennesker eller bygninger blir truffet. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX
STYRTER: Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) er død og i ferd med å styrte mot jorda. Satellitten, som er på størrelse med en skolebuss, kommer ikke til å brenne fullstendig i atmosfæren, men NASA sier det er «ekstremt små» sjanser for at mennesker eller bygninger blir truffet. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIXVis mer

Død satellitt i ferd med å styrte mot jorda

Ikke kjent hvor og når den vil falle og brytes opp i småbiter i atmosfæren. «Risikoen for mennesker eller eiendom er ekstremt liten», sier NASA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En død NASA-satellitt på størrelse med en skolebuss kommer til å styrte mot jorda en gang de neste par ukene. Men nøyaktig hvor og når dette skjer er fortsatt ukjent, ifølge NASA.

Romfartsorganisasjonen melder at satellitten vil brekke opp i mindre biter, men ikke brenne fullstendig opp i atmosfæren. NASA estimerer at satellitten vil spre et 800 km langt «fotavtrykk» av rester.

Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), som veier over 5,5 tonn, er forventet å entre jordatmosfæren et sted langs et 804 kilometer langt belte mellom nordlige Canada og sørlige Sør-Amerika seint i september eller tidlig i oktober.

Sjansene for at et menneske et sted på jorda blir truffet av satellittrester er rundt én til 3200. Men oddsene for at UARS styrter over et bebyggelse i det øde området er «ekstremt små», ifølge NASA.

- Så dette er egentlig veldig, veldig lave odds for at noen blir truffet av biter, sier Nick Johnson ved NASAs Orbital Debris Program ifølge Space.com.

I en uttalelse publisert på nett, sier NASA at «risikoen for mennesker eller eiendom er ekstremt liten. Siden starten på romalderen seint på 50-tallet har ikke det vært et eneste bekreftet tilfelle av skade som følge av romobjekter som returnerer».

Først rundt to timer før hendelsen, greier NASA og det amerikanske forsvaret å prikke inn cirka hvor på kartet satellitten kommer hylende inn i atmosfæren. Og selv ikke da blir ikke nedslagsestimatet bedre enn innenfor 10 000 km, opplyser det amerikanske forsvaret.

- Det er så mange faktorer som kommer til å påvirke den mellom nå og den tid. Atmosfæren endrer seg daglig, og det er umulig å si hvordan det vil slå ut, sier luftforsvarsmajor Michael Duncan under en pressekonferanse, melder Space.com.

UARS ble satt i rommet, 560 km over jorda, i september 1991 av romferja Discovery. Den ble tatt ut av drift for seks år siden.