Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Død Toska-venn kan få skylda for drapet

Politi og påtalemyndighet frykter at en død bestevenn av David Toska skal bli utpekt som raneren som drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Bakgrunnen er at denne mannen, som politiet mener deltok i NOKAS-ranet, plutselig er blitt helt sentral i Munch-ranet. En annen Toska-venn, Bjørn Hoen, som statsadvokat Terje Nybøe mener organiserte kunstkuppet, forklarte i vitneboksen under Munch-rettssaken at den nå avdøde mannen sommeren 2004 spurte ham om han kunne skaffe en bil til et grovt tyveri.

Dette var en helt ny forklaring. Hoen hadde ikke nevnt den avdøde i avhør da han forklarte seg for politiet i Munch-saken høsten 2005.

-  Jeg ble lovet 40 000 kroner for å skaffe en bil for vedkommende, forklarer Hoem. Ifølge Hoen tok han kontakt med en østfolding (38). Mannen, som sitter på tiltalebenken i Munch-saken sammen med Hoen, skaffet en Audi. Bilen brukte ranerne til den første delen av flukten etter kunstkuppet.

Hoen beklaget

Hoen sa i retten at han beklaget å måtte bringe inn avdøde. En polititeori er at Hoen trekker ham inn fordi hans forklaring på punktet ikke kan sjekkes av etterforskerne. Hoen sier at han fikk forespørsel om å skaffe en bil på en fest i en leilighet på Stovner. Han nekter imidlertid å fortelle hvem andre som var på festen. Dette avskjærer politiet fra enhver mulighet til å sjekke om det virkelig har vært en fest, langt mindre om både Hoen og den nå avdøde var til stede.

Hoen vil ikke fortelle detaljer fra festen, fordi han angivelig frykter represalier. Hoen var for øvrig en god venn av mannen.NOKAS-dømte Dan Pettersen har i politiavhør pekt ut den avdøde som en av ranerne som søkte tilflukt i hans leilighet i Nedre Dahl gate i Stavanger etter NOKAS-kuppet. Pettersen pekte også ut Thomas og Johnny Thendrup blant de som var i leiligheten på det aktuelle tidspunktet. Seinere har han langt på vei trukket forklaringen om at Thomas Thendrup var der, men fastholdt at en skutt Johnny Thendrup var til stede.

Fikk DNA-nei

Johnny Thedrup har bekreftet denne forklaring, men avviser at broren var der. Stavanger tingrett har i NOKAS-dommen festet lit til Pettersens politiforklaring på dette punktet.

-  Det vil ikke overraske oss om avdøde nå blir pekt ut som Klunglands drapsmann på lik linje med at han plutselig trekkes inn som en ny hovedmann-organisator av Munch-ranet, sier en politikilde til Dagbladet. Etter det Dagbladet forstår, kan det også i dette tilfellet bli svært vanskelig ved hjelp av tekniske bevis å få bekreftet eventuelle forklaringer om at den avdøde var drapsmannen. Stavanger-politiet har gått rettens vei for å få ut biologisk materiale av den avdøde fra Aker universitetssykehus i Oslo. Dette for å foreta en DNA-sjekk mot ransutstyr fra Munch-ranet. Høyesterett har imidlertid sagt nei.

Denne kjennelsen i Høyesterett kom etter at rettsforhandlingene i NOKAS-saken ble avsluttet.

Interessant


Statsadvokat Tor Christian Carlsen leste gårsdagens Dagbladet med interesse. Der sier advokaten til en av de domfelte at hans klient sterkt vurderer å røpe navnet på drapsmannen i ranslaget. -  Vi har hele tida ønsket å vite hvem som skjøt Klungland, så dette vil være informasjon vi tar imot med takk.

-  Og hvilken takk vil vedkommende få tilbake?-  Det er vanskelig å si. Opplysninger som kan etterprøves, og som vi kan legge til grunn som fakta, vil helt klart gi strafferabatt. En blott og bar opplysning vil derimot ikke være nok, sier Carlsen.

Ifølge kriminalpolitiet kommer både NOKAS- og Munch-ranerne mer eller mindre fra det samme kriminelle miljøet i Oslo.

DREPT: Politimannen Arne Sigve Klungland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!