Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Død ulv var forgiftet

Funn av giftig åte i skogen i Hedmark har gjort at politiet mistenker at det er gjort i den hensikt å ta livet av ulv.

GIFTIG: Politiet på Innlandet mistenker at giftig åte er lagt ut i naturen for å ta livet av ulv. Det ansees som alvorlig miljøkriminalitet. Foto: Politiet
GIFTIG: Politiet på Innlandet mistenker at giftig åte er lagt ut i naturen for å ta livet av ulv. Det ansees som alvorlig miljøkriminalitet. Foto: Politiet Vis mer

Innlandet politidistrikt har det siste året hatt flere erfaringer med at personer har lagt ut giftig åte i skogen.

Ingen mistenkte

Politiet mistenker at dette er gjort i den hensikt å ta livet av ulv.

- Det er ingen mistenkte i saken. Derfor ønsker vi tips fra publikum hvis de har sett noe, sier politifullmektig ved Avsnitt for økonomi og miljøkriminalitet i Innlandet politidistrikt, Einar Gauslaa Bergem, til Dagbladet.

Politiet ber folk nå om å være oppmerksomme og melde ifra hvis noen skulle komme over mistenkelige funn eller aktivitet som kan knyttes til dette. Bergem sier det er vanskelig å oppklare denne typen saker.

- Oppdagelsesrisikoen er ikke så stor, det skal litt til for at noen har sett det, sier han.

En døde ulvetispe som ble funnet i Åsnes-Finnskog 22. mai 2019, inneholdt spor av etylenglykol.

Utlagte kjøttbiter som ble funnet i samme område i desember 2018, inneholdt også etylenglykol.

Etylenglykol er ifølge politiet en vanlig bestanddel i bilprodukter som for eksempel frostvæske.

«Svært alvorlig sak»

Politiet ser svært alvorlig på bruk av forgiftede åter i naturen og anser dette som alvorlig miljøkriminalitet. Utlagte giftåter rammer tilfeldig, og har et stort skadepotensiale for både rovvilt og hunder. I tillegg kan det påføre dyr store lidelser ved inntak, skriver politiet i pressemeldingen.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sier at han ikke kjenner detaljene i saken det refereres til, men at han ser «svært alvorlig» på alle slike handlinger.

- Utplassering av forgiftet kjøtt i naturen rammer tilfeldig, og kan medføre store lidelser for forskjellige dyrearter. Dersom det er satt ut forgiftet åte med hensikt å avlive dyr, viser dette manglende respekt for naturen og for loven. Jeg mener det er både moralsk og dyreetisk uakseptabelt, sier Elvestuen.

- Ulovlig avliving av en kritisk truet art er svært alvorlig miljøkriminalitet. Slike ulovlige handlinger fører til at vi mister litt av oversikten over hvor mange ulv vi har i Norge, noe som gjør det vanskeligere å føre en forutsigbar forvaltning.

Elvestuen mener saken underbygger behovet for å styrke innsatsen mot miljøkriminalitet, både nasjonalt og internasjonalt.

- Regjeringen har trappet opp innsatsen mot miljøkriminalitet og skal legge frem en egen Stortingsmelding om temaet neste år. Vi har allerede skjerpet straffene i flere lover, sier Elvestuen.