DØD: Den lille ulvevalpen ble funnet død av en turgåer i Enebakk kommune mandag denne uka. Politiet har rutinemessig opprettet en undersøkelsessak. Foto: Roy Taranger/politiet
DØD: Den lille ulvevalpen ble funnet død av en turgåer i Enebakk kommune mandag denne uka. Politiet har rutinemessig opprettet en undersøkelsessak. Foto: Roy Taranger/politietVis mer

Død ulvevalp funnet i Østmarka

Politiet har opprettet sak og valpen er sendt til obduksjon.

På kvelden mandag denne uka fant en turgåer en død ulvevalp i skogen i Østmarka, i Enebakk kommune. Turgåeren meldte ifra til Statens naturoppsyn (SNO), som igjen varslet politiet.

Ulvevalpen er nå sendt inn til Veterinærinstituttet for obduksjon. I tillegg har politiet vært ute på funnstedet, samt opprettet en undersøkelsessak, opplyser Miljøkrimkoordinator Roy Taranger i Øst politidistrikt.

- Vi ønsker en klarhet i hva som har skjedd. Politiet har iverksatt en rutinemessig sak, der vi undersøker omstendighetene rundt dødsfallet, sier Taranger til Dagbladet.

Ikke død lenge

SNOs undersøkelser viser at valpen ikke har vært død lenge, og at den var relativt liten av vekst, opplyser Frode Aalbu, fungerende seksjonsleder i SNO.

- Det vi vet er at det var ingen synlige skader på ulven da den ble funnet, men utover det har vi ingen opplysninger, sier Taranger hos politiet.

Han vil ikke spekulere i dødsårsak, men sier ulven kan ha dødd av naturlige grunner.

- Vi kan heller ikke utelukke at det har skjedd noe straffbart, sier han og tilføyer:

- Det er nytt for meg å finne en død valp. Det er ganske unormalt, sier han og får støtte av Aalbu i SNO:

- Vi har ikke noen lang historie med ulveynglinger i Norge, men vi vet at det er en del naturlige dødsfall det første året. Vi vet at ulvevalper dør og forsvinner, men det å finne dem, er ikke så vanlig, sier Aalbu.

Påvist valpekull

Valpen ble funnet sør-vest i ulvereviret Østmarka, i Akershus.

Statens naturoppsyn har tidligere i år påvist et ungekull på fem valper i Østmarka-reviret.

Fallvilt av fredet rovvilt, slik som ulv, er statens eiendom og tilfaller viltfondet, skriver Miljødirektoratet, og at alle slike funn dermed skal meldes til SNO snarest mulig.