Død ved reisens slutt

GIBRALTAR (Dagbladet): For en marokkaner kan det koste 20000 kroner og livet å forsere de 14 kilometerne som skiller Marokko fra Europa. Det er prisen menneskesmuglerne i Gibraltarstredet forlanger for en reise som svært ofte har dødelig utfall, eller som ender med arrestasjon og hjemsendelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det 14 kilometer brede og værharde Gibraltarstredet skiller Europa fra Afrika, og Spania fra Marokko. Hittil i år er 130 lik plukket opp i stredet, nesten dobbelt så mange som i hele fjor. Over fire ganger så mange som i fjor er arrestert og sendt tilbake til hjemlandet.

I 1991 innførte Spania visumplikt for marokkanere, noe som ga menneskesmuglere gode tider. Men i februar i år annonserte spanjolene reform av utlendingsloven, noe som førte til eksplosiv økning av smuglingen med mennesker.

- «Hvis du vil reise, så blir det i denne båten. Hvis du ikke vil, så lar du være. Men pengene beholder jeg.»

Vi sitter i en enkelt møblert stue i en middels stor spansk by. Rashida (27) forteller hvordan den hyggelige og hjelpsomme mannen hun noen dager tidligere hadde blitt presentert for, plutselig viste seg som en kynisk forretningsmann.

Stuet sammen

- Det var desember og mørkt. Det lå ingen båt der. Bare en liten pram, hvor 13 menn allerede satt stuet sammen, klare til å dra. Denne mannen hadde passet mitt og alle pengene jeg hadde lånt av bestefar. Hvis jeg reiste, hadde jeg en mulighet. Hvis jeg ble, hadde jeg ingen. Derfor dro jeg.

Rashida var 18 år da Spania i 1991 innførte visumplikt for marokkanere. Faren var nettopp død. Reisen kostet henne 70000 pesetas, etter dagens kurs 3500 kroner.

Penger eller narko

- Prisen nå er mellom 300000 og 400000 pesetas. Den som ikke klarer å skrape sammen nok penger, blir ofte tilbudt å smugle narkotika tilsvarende differansen, sier Fernando Garcia Garrido, leder for «Algeciras Acoge», en støtte- og hjelpeorganisasjon for immigranter. 400000 pesetas er ca 20000 kroner.

- «Reisene» er godt organisert. Immigrantenes eneste bagasje er mobiltelefon og et telefonnummer. Det første de gjør, hvis de kommer i land, er å ringe kontakten, så plukkes de opp og fraktes nordover i bil, forteller Garrido.

Mafiaens kundekrets er stor. Det anslås at sju av ti unge marokkanere venter på en mulighet til å reise til Europa. Samtidig gjør EU alt det kan for å holde dem utenfor. Det er ventet at når reformen av Spanias utlendingslov er gjort, vil muligheten for å komme inn, få oppholdstillatelse og arbeid være enda mindre. Dette spiller menneskesmuglerne på.

- Mafiaen bløffer

- «Salgstrikset» nå er at alle som kommer til Spania før 31. juli får oppholdstillatelse, forteller redaktør Juan José Tellez i Andalucmas største avis, Europa Sur. Han har jobbet med immigrasjonsproblematikken siden 1989.

- Det er selvfølgelig blank løgn. Bare de som kan bevise at de har oppholdt seg i Spania siden før 1. juni i fjor, har mulighet til å bli. Men innen immigrantene skjønner det, har jo mafiaen innkassert pengene sine, sier Tellez.

Siden den spanske regjeringen i februar i år annonserte at de ville endre utlendingsloven, og samtidig gi «amnesti» til utlendinger som kunne bevise at de hadde oppholdt seg i landet siden før 1. juni året før, har politiet arrestert 4295 personer. 80 prosent av dem kom over Gibraltarstredet med pram, gummibåt, vannmotorsykkel eller sykkelbåt.

Rashida er blitt 27 år, og har bodd ni år i Spania. Hvis hele oppholdet hadde vært lovlig, kunne hun vært spansk statsborger neste år. Men oppholdstillatelse fikk hun - med mye strev - først for tre år siden. Detaljene om hvordan hun fikk den, vil hun ikke ut med.

TAPTE: En båt med ulovlige immigranter er gått ned i Gibraltar. Hjelpemannskapene plukker opp de døde som aldri nådde friheten i Europa.