Døde av allergi-medisin

Etter fire dødsfall advarer nå det svenske Läkemnedelsverket mot allergimedisinen Teldanex. Medisinen brukes daglig av 7 000 nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle som bruker Teldanex bør bytte medisin så snart som råd er, sier den svenske professoren Björn Berman til avisen Aftonbladet.

Siden 1987 har det svenske Läkemedelsverket mottat 463 rapporter om bivirkninger som sannsynligvis er knyttet til Teldanex. I fire av tilfellene døde brukerne. 1. februar i år stanset produsenten Hoechst Marion Rousell salget av medisinen i USA.

Færre brukere

- I Norge har vi bare registrert ett dødsfall som kan ha en mulig forbindelse med Teldanex, og det var en gammel dame på 86 år som led av flere sykdommer, sier Elena Kvan i Statens Legemiddelkontroll til Dagbladet.

Norsk Medisinaldepot anslår at 1,6 promille av befolkningen, dvs. 7 000 nordmenn, brukte Teldanex daglig i 1997. Dette er en klar nedgang siden 1992, da tallet lå på 6,1 promille (ca. 27 ).

Vurderer preparatet

Statens Legemiddelkontroll har ikke bestemt seg for om salget skal stanses i Norge:

- Vi vil revurdere preparatet, men foreløpig overlater vi det til den enkelte lege og pasient å velge om de vil gå over til det nye preparatet Telfast, som er en videreutvikling av Teldanex, sier Kvan.

Problemene med Teldanex kan oppstå hvis en tar større doser enn anbefalt, eller hvis en bruker andre medisiner. Hele 40 forskjellige medisiner kan være dødelig i forbindelse med Teldanex.