Døde av ecstasytabletter

18-åringen tok to ecstasytabletter før han havnet i koma og døde vel 11 timer seinere. Til tross for omfattende og rask intensivbehandling, klarte ikke legene å redde unggutten fra Ski.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld ringte ei jente til politiet i Follo og fortalte at hennes 18 år gamle kamerat ikke våknet opp etter å ha tatt to ecstasytabletter. Etter det Dagbladet kjenner til, hadde 18-åringen fest hjemme. Foreldrene var på ferie.

- Han døde på Sentralsykehuset i Akershus (SiA) litt før klokka 09.00 søndag morgen, opplyser vaktleder Eivind Valland ved Follo politidistrikt til Dagbladet.

Både politiet og legene mener og tror det var inntaket av ecstasy som førte til dødsfallet.

Venter på obduksjon

Jenta ringte politiet klokka 21.15 lørdag kveld fra en enebolig i Ski kommune. Ifølge politiet var det ytterligere seks personer til stede i boligen da det tragiske skjedde.

Litt etter klokka 21.30 ble ambulansetjenesten i Follo og luftambulansen varslet. Avdelingsoverlege ved avdeling for akuttmedisin på SiA, Terje Strand, var i ambulansehelikopteret.

- Han våknet ikke opp i ambulansehelikopteret og heller ikke på sykehuset. Vi prøvde å gjøre det som var mulig for å redde ham. Det ble også tatt blodprøver på stedet. Selv om vi mener det er inntaket av ecstasytabletter som førte til dødsfallet, må vi vente på svaret fra blodprøvene og obduksjonen for å fastslå dette helt sikkert, sier Strand til Dagbladet.

Ecstasypiller

  • Ecstasypiller finnes i et utall varianter med forskjellige merker og navn preget inn i tablettene.
  • Rusen gir i første omgang økt energi og lykkefølelse.
  • Kalles partydop fordi stoffet gjør brukeren i stand til å danse hele natta uten å kjenne trøtthet.
  • Rusen kan også framkalle angst og konsentrasjonsproblemer.
  • Ecstasy betegnes som sterkt avhengighetsskapende.
  • Langvarig bruk av ecstasy kan føre til hallusinasjoner, forvirring og risiko for å begå bisarre handlinger til skade for seg selv og folk i omgivelsene.
  • Stadig flere ungdommer er nå i psykiatrisk terapi som en direkte følge av å ha tatt ecstasy.

Avsluttet ferien

Foreldrene til 18-åringen ble, etter det Dagbladet får opplyst, natt til i går varslet om at sønnen havnet på sykehus. De skal ha avsluttet ferien umiddelbart.

Avdelingsoverlege Terje Strand advarer ungdommer mot bruk av ecstasy.

- Det er all grunn til å advare mot bruk av dette stoffet. I dette tilfellet viste det seg også at det gikk galt selv om vi raskt satte i gang intensivmedisinsk behandling, sier Strand.

Politiet i Follo vil i dag starte etterforskningen av dødsfallet.

- Dette vil bli fulgt opp av etterforskningsavdelingen hos oss, sier vaktleder Eivind Valland ved Follo politidistrikt.

Få dødsfall

Dagbladet får bekreftet ved Rettsmedisinsk institutt at det til nå bare har vært to eller tre saker i Norge tidligere der noen har dødd av en ecstasyoverdose.

Alle disse skal ha omkommet etter å ha tatt et stort antall piller. En 17 år gammel jente fra Krokstadelva ved Drammen døde 15. juli i fjor, etter at hun hadde tatt flere ecstasytabletter. Jenta lå i koma i én uke, før kroppen måtte gi tapt for giften.

Mens hun lå i koma steg kroppstemperaturen hennes, fordi «reguleringsmekanismen» var ødelagt. Så begynte muskelcellene å bryte sammen, før nyrene og leveren kollapset.

Blodet koagulerte ikke lenger, og det oppsto massive blødninger i hjernen og indre organer. I tillegg fikk hun trolig et hjerteinfarkt. Fem dager etter at hun hadde tatt pillene, fikk legene mistanke om at hun var hjernedød. To dager seinere slo de av maskinene.

Enorm økning

Ifølge tall fra Kripos ble det beslaglagt 49390 ecstasytabletter i fjor, fordelt på 783 beslag. Tallet for 1999 var 24662 piller. Dette er en dobling i mengde og 56 prosent økning i antall beslag.

Det ble registrert 925 personer i tilknytning til beslag av ecstasy. 82,2 prosent av personene var menn, mens 17,8 prosent var kvinner. Av kvinnene var 98,1 prosent norske borgere. 95,4 prosent av mennene var norske statsborgere.

Gjennomsnittsalderen for de registrert var 25,4 år for kvinner og 27,1 år for menn.

<B>GA AKUTTHJELP:</B> - Selv om vi mener det er inntaket av ecstasy-tabletter som førte til dødsfallet, må vi vente på svaret fra blodprøvene og obduksjonen for å fastslå det helt sikkert, sier avdelingsoverlege Terje Strand ved Sentralsykehuset i Akershus.