Døde av flyreise

28 år gamle Emma Christoffersen døde etter å ha sittet stille i flysetet i 20 timer. Hvert år dør rundt 100 mennesker av blodpropp under flyreiser. Les ekspertenes råd mot blodpropp i fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emma var på vei hjem til England fra en drømmeferie i Australia, der hun hadde fulgt Sydney-OL. Hun er en av de yngste som er omkommet av det som kalles «turistklasse-syndromet».

Det begynner med en blodpropp i beinet, som tar seg opp til hjertet og eller lungene. Syndromet rammer flypassasjerer som sitter trangt og stille over lang tid. Lufta i fly er tørr, og passasjerene mister veske. Det fører til en fortettelse av blodet. Mest utsatt er middelaldrende og eldre passasjerer, men også unge, friske mennesker er i faresonen.

Advarer

- Vi fikk vite at Emma døde av å sitte sammentrykket i et sete på en jumbojet over lang tid. Jeg har aldri hørt om dette syndromet tidligere, sier Emmas mor Ruth Christoffersen til The Mirror.

- Nå vil jeg at alle flypassasjerer skal få vite om risikoen, og at unge mennesker kan rammes. Jeg vil ikke at andre foreldre skal gjennomgå dette.

Emma jobbet som selger i den britiske varemagasinkjeden Marks and Spencer. Hun trente aktivt og var ikke-røyker.

Risikabelt på lange flyreiser

Dr.med Egil Alnæs, avdelingsdirektør og sjef ved flymedisinsk institutt sier til Dagbladet.no at syndromet er velkjent.

- Det er ikke gunstig å sitte stille og trangt lenge. Til vanlig er det ikke noe problem å sitte stille en time på fly. Men på lange flyreiser er det risikabelt å sitte lenge inneklemt, sier han.

Eksperter The Mirror har snakket med, anslår at det omkommer rundt 100 mennesker hvert år av blodpropp på fly. Alnæs har ikke hørt om dødsfall i Norge på grunn av blodpropp på fly.

- Men flymedisinsk institutt får rundt fem henvendelser i året om mennesker som har fått årebetennelser etter flyreiser.

Han sier at riskikoen for blodpropp hos unge, friske mennesker er liten. Men han vil ikke frita dem fra risiko.

- Kvinner som bruker p-piller og røyker har en overrisiko for blodpropp, sier han til Dagbladet.no

Ekspertenes råd mot blodpropp i fly:

  • Det aller viktigste rådet mot blodpropp er at du må bevege deg. Reis deg opp, og gå rundt i flyet noen minutter hver time.
  • Ta 75 mg aspirin før du flyr. Det tynner ut blodet.
  • Prøv å få et sete ved midtgangen. Da får du strukket litt på beina. Lange personer bør be om sete ved nødutgangen. Der er det bedre plass til beina.
  • Graviditet, røyking, p-piller, nylig beinbrudd og nylig operasjon øker risikoen for blodpropp.
  • Hold lårene borte fra setekanten, ved å bruke håndbagasjen din som fothviler.
  • Drikk mye vann. Unngå te, kaffe og alkohol.
  • Ikke ta sovemedisin. Du kan bli liggende i samme stilling for lenge.
  • Hvis du føler «nålestikk» når du puster ut, kan blodproppen allerede ha kommet opp til lungene. Da trenger du lege umiddelbart.
  • Husk at blodpropp også kan inntreffe noen dager etter flyturen.
  • Personer som har kroniske hjerte- og lungesykdommer, lav blodprosent eller personer som er i risikogruppen for blodpropp bør få en grundig legeundersøkelse før de går om bord i et fly.
DØDE: Emma Christoffersen falt død om på Heathrow etter 20 timers reise på turistklasse.