Døde av mangelfull pleie på stort sykehus

Fylkesmannen med knusende rapport om sykepleiermangel på Ahus.

 STERK KRITIKK:  Fylkesmannen i Oslo og Akershus kommer med skarp kritikk av Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog i den første tiden etter at det nye sykehuset kom i drift.
FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB SCANPIX .
STERK KRITIKK: Fylkesmannen i Oslo og Akershus kommer med skarp kritikk av Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog i den første tiden etter at det nye sykehuset kom i drift. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I halve 2011 var det så få pleiere på jobb ved Akershus universitetssykehus (Ahus) at det var farlig for pasientene.

Det skriver Fylkesmannen i Oslo og Akershus i en ny rapport.

Det er i en tilsynsrapport om sykepleierbemanningen ved Ahus at det konkluderes med at sykehuset drev uforsvarlig i et halvt år, skriver Dagsavisen.

En rekke bekymringsmeldinger Det ble avdekket bruk av et stort antall innleide vikarer, dobbeltvakter, korridorpasienter og avviksmeldinger etter at Fylkesmannen fikk en rekke bekymringsmeldinger fra ansatte og pasienter.

I rapporten skriver fylkeslege Petter Schou blant annet at det har vært «høy risiko for at pasientsikkerheten var i fare» og at «driften overveiende sannsynlig i perioder har vært uforsvarlig».

Gjennomgangen avslørte blant annet at Ahus i perioden januar til september 2011 hele tiden har ligget godt under sin egen bemanningsplan.

I halvparten av hver måned manglet de viktigste avdelingene ved sykehuset fra én til seks pleiere på vakt. Samtidig lå pasientbelegget på enkelte avdelinger på 118 prosent.

Dødsfall Rapporten bemerker også at over 20 pasienter ble betydelig skadd av behandlingen de fikk ved sykehuset.

Det ble registrert ni unaturlige dødsfall, hvorav tre skyldtes mangelfull pleieoppfølging.

HR-direktør Jan Inge Pettersen innrømmer at sykehuset hadde en svært krevende driftssituasjon ved flere avdelinger i 2011, men understreker at bemanningssituasjonen nå er en helt annen.

(NTB).