Døde av medisinstoff som 368 000 nordmenn bruker daglig

Sykehuset Telemark: - Tragisk utfall. Heretter starter vi ikke slik behandling.

TRUKKET TILBAKE: Produsenten har trukket tilbake legemiddelet Dispril, som inntil for kort tid siden kunne kjøpes uten resept på apotek. Bruk som smertestillende er største anvendelsesområde. En pasient ved Sykehuset Telemark har dødd av allergisjokk og hjertestans utløst av virkestoffet acetylsalisylsyre. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix.
TRUKKET TILBAKE: Produsenten har trukket tilbake legemiddelet Dispril, som inntil for kort tid siden kunne kjøpes uten resept på apotek. Bruk som smertestillende er største anvendelsesområde. En pasient ved Sykehuset Telemark har dødd av allergisjokk og hjertestans utløst av virkestoffet acetylsalisylsyre. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sykehuset Telemark får kritikk av fylkeslegen for et behandlingsopplegg som førte til at kvinnelig pasient døde av pustevansker og hjertestans i 2016.

Kvinnen fikk allergisjokk utløst av legemiddelet Dispril, som var til salgs uten resept i norske apotek helt fram til 2015.

Kvinnen var sterkt allergisk mot acetylsalisylsyre, som er virkestoff både i Dispril og flere andre medisiner med stor utbredelse i Norge.

Her kan du lese hva Store Medisinske Leksikon skriver om legemiddelet acetylsalisylsyre.

Det var Varden som først omtalte kritikken fra fylkeslegen i Telemark.

Ikke forsvarlig behandling

Ifølge avisa fikk kvinnen ikke forsvarlig behandling på Sykehuset Telemark for den sjeldne sykdommen Samters syndrom (Samsters triade), som gir polypper i nese og ørebetennelse.

Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier det i svært sjeldne tilfeller har forekommet dødsfall på grunn av allergi mot virkestoffet acetylsalisylsyre.

- Jeg jobber også som hjertespesialist, og har skrevet ut acetylsalisylsyre som blodfortynnende medisin til tusenvis av pasienter. Jeg har bare opplevd en pasient som har fått alvorlige allergiproblemer, sier Madsen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer