Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde av medisinstoff som 368 000 nordmenn bruker daglig

Sykehuset Telemark: - Tragisk utfall. Heretter starter vi ikke slik behandling.

TRUKKET TILBAKE: Produsenten har trukket tilbake legemiddelet Dispril, som inntil for kort tid siden kunne kjøpes uten resept på apotek. Bruk som smertestillende er største anvendelsesområde. En pasient ved Sykehuset Telemark har dødd av allergisjokk og hjertestans utløst av virkestoffet acetylsalisylsyre. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix.
TRUKKET TILBAKE: Produsenten har trukket tilbake legemiddelet Dispril, som inntil for kort tid siden kunne kjøpes uten resept på apotek. Bruk som smertestillende er største anvendelsesområde. En pasient ved Sykehuset Telemark har dødd av allergisjokk og hjertestans utløst av virkestoffet acetylsalisylsyre. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sykehuset Telemark får kritikk av fylkeslegen for et behandlingsopplegg som førte til at kvinnelig pasient døde av pustevansker og hjertestans i 2016.

Kvinnen fikk allergisjokk utløst av legemiddelet Dispril, som var til salgs uten resept i norske apotek helt fram til 2015.

Kvinnen var sterkt allergisk mot acetylsalisylsyre, som er virkestoff både i Dispril og flere andre medisiner med stor utbredelse i Norge.

Her kan du lese hva Store Medisinske Leksikon skriver om legemiddelet acetylsalisylsyre.

Det var Varden som først omtalte kritikken fra fylkeslegen i Telemark.

Ikke forsvarlig behandling

Ifølge avisa fikk kvinnen ikke forsvarlig behandling på Sykehuset Telemark for den sjeldne sykdommen Samters syndrom (Samsters triade), som gir polypper i nese og ørebetennelse.

Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier det i svært sjeldne tilfeller har forekommet dødsfall på grunn av allergi mot virkestoffet acetylsalisylsyre.

- Jeg jobber også som hjertespesialist, og har skrevet ut acetylsalisylsyre som blodfortynnende medisin til tusenvis av pasienter. Jeg har bare opplevd en pasient som har fått alvorlige allergiproblemer, sier Madsen til Dagbladet.

Blodmedisin for 368 000

Oversikten til Reseptregisteret viser at det i 2016 var 368 000 pasienter i Norge på reseptbelagt acetylsalisylsyre som blodfortynnende medisin.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen advarer mot at noen med slik medisin slutter med det på bakgrunn av det tragiske allergisjokket i Telemark.

- Acetylsalisylsyre som blodfortynnende medisin gis i en lav dose på 75 milligram daglig. Når acetylsalisylsyre brukes som smertestillende, slik som Dispril, brukes det døgndoser på opptil 3000 mg. Acetylsalisylsyre brukes nå lite som smertestillende fordi det gir mer bivirkninger enn for eksempel paracetamol.

- Bør folk som fortsatt har Dispril i skapet kaste tablettene ?

- Nei, det er ikke varemerket Dispril som har vært problemet i allergispørsmål, men acetylsalisylsyre. Det var produsenten selv som trakk tilbake merket fra vanlig salg her i landet. Det var ikke etter pålegg fra legemiddelmyndighetene, sier fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Kvinnen som døde i Telemark hadde tidligere fått utført operative inngrep mot plagene i nese og ører. Denne gangen satte Sykehuset Telemark i gang behandling med Dispril.

Stavanger universitetssykehus hadde gjennomført tilsvarende behandling av samme pasient tidligere uten alvorlige følger. Der var kvinnen innlagt på sykehuset under hele behandlingen.

Ikke mer hjemmebehandling

Forskjellen på den nye runden i regi av Sykehuset Telemark var at kvinnen ble sendt hjem med Dispril for å fullføre behandlingen for egen hånd. Det var da medisineringen utløste tragisk utfall.

- Til tross for at det er gjort en grundig vurdering i forkant av behandlingsoppstart har behandlingen i dette tilfellet fått et alvorlig og tragisk utfall. Tilfellet er diskutert i legegruppen. Det er enighet om at hendelsens alvorlighetsgrad tilsier at vi heretter ikke vil starte slik behandling uten at pasienten samtidig innlegges for observasjon, skriver sykehuset i sitt beklagende tilsvar til fylkeslegen, ifølge Varden.

Pasienter med Samters syndrom er i utgangspunktet allergiske mot acetylsalisyren i Dispril. Tilstanden kan bli forverret med moderate doser, mens store doser virker motsatt og hjelper mot nese- og øresykdommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!