Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde av muse- pest?

SKIEN (Dagbladet): Musepest kan være årsaken til at en 54 år gammel kvinne døde på Telemark sentralsjukehus sist helg. Hun hadde vært syk med influensasymptomer i to uker før hun ble brakt til sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tar imot ekstra mange pasienter som frykter at de kan ha fått musesyken, sier kommuneneoverlege i Nome i Telemark, Jan Grova.

Foreløpig er dødsårsaken til den 54 år gamle kvinnen fra Lunde i Telemark ikke endelig klarlagt.

- Fra sykehusets side dreier det som en såkalt kvalifisert gjetning. Vi avventer obduksjonsrapporten, sier kommunelege Jan Grova.

Musepest kommer fra døde mus eller ekskrementer og kan føre til at folk blir alvorlig syke. De fleste får en influensasykdom og aner ikke hva de har vært utsatt for. Det skjer nesten aldri at utfallet får en så dramatisk utgang som for den 54 år gamle kvinnen fra Lunde.

Museår

Normalt registrerer Statens institutt for folkehelse ett hundre tilfeller av musesyke i året. Økningen er dramatisk.

- Nå dreier det seg om mellom to og tre hundre tilfeller i året. Jeg vil ikke overdramatisere saken, men vi har gjort folk oppmerksomme på hvilke forhåndsregler de skal ta, sier Grova.

Kommunelegen har gått aktivt ut i boligområdet i Lunde, der den døde kvinnen bodde. Folk er varslet om faren for musepest og har fått informasjon om hvordan de skal forholde seg.

- Vi tar imot alle som føler seg dårlige på grunn av mistanken om musepest. Hvis dette dødsfallet skyldes musepest, er det enestående. Ifølge statistikken skjer det nesten aldri at musepest koster liv, sier kommuneoverlege Grova.

Råd

Han har følgende råd til alle som nå tar ryddesjauen i hus og hage:

- Skal du gjøre rent hvor det er døde mus eller muselort, så bruk både hansker og munnbind, sier Grova.

Det som kan fortone seg som en vanlig influensa, kan være musesyke. I de aller fleste tilfellene går sykdommen over av seg selv. Noen få dør, og det skyldes at bakterien fører til nyresvikt.

Både kommuneoverlegen og folk i boligområdet i Lunde avventer nå obduksjonsrapporten som vil klargjøre om den 54 år gamle kvinnen døde etter å ha blitt smittet av mus.