Døde av piercing

En voksen person døde tidligere i år etter at en infeksjon oppsto rundt piercingen i tunga. De hissige bakteriene spredte seg så raskt at livet ikke sto til å redde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Årsakssammenhengen mellom piercingen og dødsfallet er åpenbar. Piercing bør forbys. Det sier professor Tom Bergan ved Rikshospitalets mikrobiologiske institutt til Dagbladet.

Piercing er blitt svært populært i Norge de siste åra - spesielt blant unge.

Personen som døde pådro seg en betahemolytisk streptokokkinfeksjon - såkalte dødsbakterier - i blodet. Personen ble ifølge Bergan smittet via piercinghullet i tunga.

- Vedkommende fikk infeksjon i tunga og ble blodforgiftet. Legene prøvde å behandle en rekke komplikasjoner, men pasienten døde. Infeksjonen oppsto rundt metallgjenstanden i tunga, sier professoren til Dagbladet.

Han vil ikke røpe alder, kjønn eller bosted på den avdøde.
Hans oppfatning av piercing er klar: - Det stadig mer populære fenomenet bør forbys.

Ukjent antall døde

Et ukjent antall nordmenn har dødd etter at infeksjon har oppstått rundt piercingen, forteller professoren. Det finnes ingen statistikk, men dette er «noe vi kolleger snakker om». Det er bare fire- fem år siden sykehusene begynte å få inn slike pasienter.

- Disse kjøttspisende bakteriene sprer seg raskt og gir store vevstap. Fremmedlegemer, som piercing i tungen, gjør det vanskelig å fjerne infeksjonen.

Betahemolytiske streptokokker er spesielt hissige fordi de sprer enzymer som ødelegger vevet. De produserer også stoffer som reduserer kroppens forsvar mot infeksjoner. Dødsbakteriene smitter via luft, og derfor er det spesielt farlig med piercing i slimhinner, nese og munn, advarer Bergan, som er president i den internasjonale foreningen for behandling av infeksjoner, International Society of Chemotherapy.

- Ikke forundret

Helsetilsynet og Folkehelsa har ikke kjennskap til sammenhengen mellom piercing og dødsfall. Men ingen blir forbauset over nyheten.

- Dette forundrer meg ikke. Piercing utgjør åpenbart en fare for infeksjoner, sier overlege Arne Høiby ved Folkehelsa.

- Stikker du hull på huden, er risikoen med en gang større for å få en infeksjon. Har du et fremmedlegeme der i tillegg, øker risikoen ytterligere.

Han sier sykehus derfor ikke er spesielt glad for å ha ansatte med piercing, fordi det øker risikoen for at de kan være smittebærere.

Piercing har blitt stadig mer populært i Norge de siste åra. Samtidig har den over 10 år lange dødsbakterie-epidemien skutt ny fart. 1994 har til nå vært et toppår, med 188 mennesker rammet av den farlige streptokokken. 27 av dem døde.

Men 1998 tegner til å bli enda verre: Til nå, etter snaut fire måneder, er 119 tilfeller - og ni av dem dødsfall - rapportert til Folkehelsa.

Strammer inn

Det er så mye som to år siden Helsetilsynet var ferdig med å utarbeide en forskrift for piercing, tatovering, frisering, arring og svimerking. Den stiller krav til virksomhetene som utøver piercing. Hygienen skal være på topp. Utøveren skal også spørre om kunden har sykdommer - som hiv og diabetes - som gjør dem sårbare for infeksjoner. Har kunden slike sykdommer, tillates ikke butikken å lage piercingen. Forretningen plikter også å opplyse om risikoen for infeksjoner.

- Jeg kjenner ikke til noen dødsfall, men vet positivt at folk er blitt smittet av hepatittB på grunn av piercing. En del har fått bakterielle hudinfeksjoner og deretter skjemmende arr, sier spesiallege Andreas Skulberg i Helsetilsynet.

- Forby piercing

Helse- og sosialdepartementet har ennå ikke satt forskriften ut i livet. Professor Tom Bergan tror uansett sterkere lut må til.

- Man kan ha forskrifter for så mye. Poenget er at det finnes noen som følger dem opp. Jeg synes egentlig piercing burde være forbudt. Piercing innebærer jo å påføre seg selv sår som ved en rekke tilfeller blir en belastning for sykehusvesenet.

- Vil ikke et forbud bare føre til at folk lager piercing illegalt, og faren for dårlig hygiene og økt smitte blir større?

- Jo da, det kan man tenke seg. Men det vil ikke jeg filosofere over, svarer Rikshospitalets professor.

NØYE: Piercingen gjør bakterier som sprer seg raskt vanskelige å fjerne. <br> -Jeg var veldig nøye med rensinga den første tida, sier Marianne Rosenberg (bildet).