Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde av splinter og skudd

Den foreløpige obduksjonsrapporten åpner for at Carsten Thomassens (38) liv kunne vært reddet om han hadde kommet raskere til sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Thomassen ikke var påført livstruende skader på vitale, indre organer. Dette betyr ifølge eksperter at organer som lever, hjerte og milt ikke kan ha vært alvorlig skadd. Thomassen døde av fire skader etter splinter og skudd.

Opplysningene fra obduksjonsrapporten korrigerer dermed det som tidligere har blitt sagt om at skadene var så omfattende at Thomassens liv uansett vanskelig kunne vært reddet.

Svikt

Denne informasjonen aktualiserer det helt sentrale spørsmålet som mange stiller seg når Utenriks-, Justis- og Forsvarsdepartementet i dag legger fram sine rapporter om hva som faktisk skjedde i de dramatiske timene rundt terrorangrepet mot Hotel Serena.

Hvorfor nådde ikke informasjonen om at Carsten Thomassen lå hardt skadd i hotellresepsjonen fram til de norske soldatene som ble sendt til hotellet for å evakuere?

Soldatene fikk først bare beskjed om at UD-diplomaten Bjørn Svenungsen trengte evakuering. Først da de nesten var framme ved militærsykehuset med diplomaten, fikk de melding om at også Carsten Thomassen var hardt skadd og trengte umiddelbar evakuering.

Kommunikasjonsfeilen ble begått etter at TV 2 reporter Fredrik Græsvik sa til UDs kommunikasjonsdirektør Anne Lene Sandsten at både journalisten og diplomaten var hardt skadd, og før laget som sto for evakueringen fikk beskjed om at én nordmann trengte evakuering.

På veien fra Sandsten til soldatene, skal informasjonen ha vært innom Støres livvakter fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og militærråden ved den norske ambassaden i Kabul.

GA FØRSTEHJELP: Med VG-fotograf Harald Henden i spissen ga pressekolleger førstehjelp til Dagblad-journalisten Carsten Thomassen da han lå hardt skadd i Hotel Serena i Kabul. Den foreløpige obduksjonsrapporten sier at denne hjelpen ble godt utført. Foto: TV2
GA FØRSTEHJELP: Med VG-fotograf Harald Henden i spissen ga pressekolleger førstehjelp til Dagblad-journalisten Carsten Thomassen da han lå hardt skadd i Hotel Serena i Kabul. Den foreløpige obduksjonsrapporten sier at denne hjelpen ble godt utført. Foto: TV2 Vis mer

Dyrebar tid

Dagbladet har tidligere dokumentert at denne feilinformasjonen kan ha forsinket Thomassens evakuering til militærsykehuset med opp mot en halv time. På generelt grunnlag har overlege Johan Pillgram-Larsen tidligere uttalt at det ved skuddskader og indre og ytre blødninger ikke er noe som er så viktig som å komme seg raskt til sykehus.

- Hvis man har en pågående indre blødning er det farlig å vente en halvtime ekstra. Det er helt klart, sier han.

Kilder understreker at det er for tidlig å konkludere om Dagblad-journalistens liv kunne vært reddet. Disse spørsmålene kan bli besvart når den endelige obduksjonsrapporten foreligger.

Splinter

Av obduksjonsrapporten går det også fram at Carsten Thomassen, i tillegg til å bli skutt, også ble såret av splinter. Da Thomassen få minutter etter attentatet ble funnet av VG-fotograf Harald Henden, lå han hardt skadd rett innenfor et stort vindu som hadde blitt knust av eksplosjonen fra en selvmordsbomber. Ifølge rapporten hadde han da fire skader fra skudd og splinter i hånda, armen, låret og i ryggen/siden.

Det er skaden i låret som anses som den som har skapt det største blodtapet. Det var dette som gjorde at Carsten Thommassen døde på militærsykehuset ved Kabul International Airport (KAIA) mandag 14. januar, klokka 22.32.

I obduksjonsrapporten blir det også understreket at Thomassen fikk god førstehjelp før han kom til sykehuset. Denne ble gitt av norske journalistkollegaer og av amerikanske soldater.

Ifølge kilder vil det i rapportene, som legges fram i dag, gå klart fram at informasjonen mellom aktørene i dramaet er motstridende.

- Dette skjedde ikke akkurat i et kontorlandskap, men under et militært angrep. Det var kaotisk og det kommer fram i rapporten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Det vil det bli foreslått umiddelbare tiltak for å utbedre de delene av UDs opplegg som ikke fungerte. Departementets reiserutiner blir endret, og ifølge kilder vil det bli drøftet mulige lovendringer om hvem som skal få gradert informasjon som blant annet om en terrortrussel.

De tre departementene vil legge fram hver sin rapport. Kilder i departementene sier at dette blir gjort for at det ikke skal feste seg et inntrykk av at ett departement har samordnet og koordinert informasjonen. Kildene sier likevel at departementene i flere dager har utvekslet informasjon, slik at alle er klar over hva som kommer til å bli lagt fram av andre departementer.

DREPT: Dagblad-journalisten Carsten Thomassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media