Døde av stress

35-årige Barbro Karlsson falt død om ved kjøkkenbordet, med en fullbooket almanakk foran seg. Egne ambisjoner og stress tok livet av henne, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barbro Karlsson ble bare 35 år før hjertet sa stopp. Alt i 1996 blinket de første varsellampene. Sliten og utbrent ble hun sykemeldt. Men hun kom tilbake og sto på som før.

- Dagen før hun døde var Barbro på lederkurs. Hun skulle avansere på jobben, og en tur til London var booket inn, forteller Barbro Karlssons mamma, Inger, til Aftonbladet.

Sannsynligvis døde Barbro Karlsson fordi ambisjonsnivået var for stort og fordi hun ikke lyttet til kroppens signaler.

- Jeg tror mange har for store ambisjoner på egne vegne. Det er ikke arbeidsgivers krav, men dine egne, som feller deg. Nå må vi rope et alvorlig varsku slik at folk forstår at summen av det fysiske og psykiske stresset kan føre til en altfor tidlig død, sier psykiater Hans Olav Tungesvik til Dagbladet.

- Alle trenger å lade batteriene, ellers kan livsviktige organer slutte å fungere, sier han.

Kortslutning

Stressforskeren Alexander Perski sier Barbros død kan sammenliknes med et strømbrudd.

- Jobber du for mye, får du problemer med å koble av. Søvnproblemer og en følelse av utmattethet følger gjerne med. Sannsynligvis oppfattet ikke Barbro det som hendte, sier han til Aftonbladet.

Mange kollapser

Forskere som har gransket Barbros død, vil nå undersøke 150 andre tilfeller av plutselig voksendød i Sverige.

- Obduksjonen av Barbro ga ingen svar. Derfor må vi lete videre. I Japan dør 10000 mennesker hvert år fordi kroppen kollapser, sier forsker Jovan Rajs, som sammen med forskere ved Karolinska Institutet skal prøve å finne svaret på hvorfor de 150 unge svenskene døde så plutselig.

DØDE BRÅTT: Barbro Karlsson (35) døde av stress, mener svenske forskere. Nå vil de undersøke 150 andre tilfeller av plutselig voksendød i Sverige.
STRESS: Ambisjonsnivået til Barbro var for høyt, mener stressforskeren Alexander Perski.