Døde av sukkerslag på cella

Aina Schmidt er bitter over at hennes ektemann gjennom fem år, Terje Kjølberg (45), døde av diabetes på cella. Politiet slipper straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/TRONDHEIM (Dagbladet): Det gjør også Stavanger politidistrikt, som hadde ansvaret. Selv om SEFO innstilte på straff, og også påklaget dette etter at statsadvokaten avviste innstillingen, har Riksadvokaten nå bestemt at verken tjenestemennene eller politiet skal straffes.

En tung virkelighet for Kjølbergs kone gjennom fem år. I går forberedte Aina Schmidt (30) et brev til politiet.

- Jeg ber om litt penger til en gravstein. Terje bør få et skikkelig gravsted. Vi har en sønn som er 10 år gammel, men han har ingen økonomi. Det har ikke jeg heller. For oss er dette et spareprosjekt, sier Aina Schmidt til Dagbladet.

Både hun og advokat Jan E. Strand mener politiet bør straffes for dødsfallet den 19. juli 2002.

Skulle være trygg

I Stavanger politidistrikts egen arrestinstruks heter det at lege alltid skal kontaktes når arrestanten har diabetes. Tjenestemennene som var involvert i fengslingen visste at Terje Kjølberg var diabetiker, men kjente ikke egen instruks. Fordi distriktets instruks er strengere enn dagens politilov, kan det heller ikke ilegges foretaksstraff.

Riksadvokaten underslår ikke at det er kritikkverdig at tjenestemennene ikke kjente egen instruks, men fastslår at de ikke har gjort noe straffbart.

Det er ikke Aina Schmidt enig i. Trondheims-kvinnen er bitter.

- Evangeliesenteret satte ham i kontakt med politiet for at han skulle få forsvarlig behandling. Terje dro frivillig dit. I arresten skulle han være trygg til han ble nykter. Den frivillige arresten skulle være sikrere enn banken, forteller Schmidt til Dagbladet.

Bare timer før dødsfallet snakket hun med Terje. Han var ruset. Han var redd.

Aina, som selv aldri har ruset seg, ble skilt fra ektemannen i 1997, men sluttet aldri å bry seg. Terje var alltid en del av familien, og parets sønn hadde hele tida hatt et tett forhold til sitt far.

Skulle besøke pappa

- Uka etter at han døde, skulle sønnen vår besøke Terje. Han hadde vært der flere ganger før. Siden jeg møtte Terje, var han stort sett rusfri. Bare noen få ganger sprakk han, forteller Schmidt.

Kjølberg hadde ansvaret for driften ved Evangeliesenteret da det skjedde. I ettertid viste det seg at han hadde underslått medisiner.

Klokka 05.25 den 19. juli 2002 ble han funnet livløs på cella. Klokka 06.06 ble han erklært død.

- Et drap

I politidokumenter kommer det fram at Terje ble inspisert hver halvtime. Selv 24 minutter etter 45-åringens erklærte død er det nedtegnet «Arr. OK». Schmidt synes dette er underlig.

- Dette kostet sønnen min en far. Det ble det en brå endring på. Vi hadde alle så nær kontakt. Jeg tenker på dette som et drap, sier Aina Schmidt.

BITTER: Terje Kjølbergs kone gjennom fem år, Aina Schmidt, snakket med Terje bare få timer før dødsfallet. Selv om de ble skilt, sluttet hun ikke å bry seg.