Døde av vold

Sakkyndige mener pastorens første kone Helén døde av vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): I dag er det de sakkyndige som skal legge frem sine konklusjoner om hva de mener skjedde i Knutby.

Retten fikk i formiddag høre legespesialist og ekspert på hodeskader, Svein Kleiven, utrede hodeskaden på pastorens første kone, Helén. Kleiven fikk i oppgave å ettergå dødsfallet da Fossmo ble arrestert - mistenkt for å ha medvirket til drapet på sin andre kone Alexandra 10. januar.

Ved hjelp av avansert datateknologi har Kleiven beregnet hvordan hodeskaden Helen døde av, kan ha blitt påført. Helen hadde brudd på hodeskallen ved tinningbenet, hvor skaden på hjernen hadde samme form som tappekrana i badekaret.

- Når man ser på den sneie modellen (Fallmodellen), virker ikke den å stemme overens med skaden. Heller ikke bruddet på hodeskallen, forklarte han.

I følge Kleiven er det mer sannsynlig at skaden ble påført ved at hhodet hennes traff kranen vannrett - i tråd med politiets teori om at pastoren drepte sin kone med å slå hennes hode mot krana.

- Det virker mest realistisk at skaden ble påført vinkelrett, konkluderte han.

- Hadde hun falt vinkelrett på krana, skulle hun hatt en sårskade i huden og en kjegleformet hodeskade, forklarte han.

Da han møtte pressen etter sitt fremlegg i retten var han enda klarere i talen. Kleiven mener Helén Fossmo ikke kan ha blitt påført hodeskadene ved fall eller egen hjelp. Til det er skadene altfor store.

- De som mener noe annet, tar feil, sier Kleiven.

Reagerte ikke

Legen Staffan Welin, som behandlet Helén da hun kom inn til akuttmottaket 18 desember 1999, regnet det som sannsynlig at hun allerede var død da ambulansepersonalet startet gjenopplivning på baderommet i Fossmos hus.

- Det er svært uvanlig at en ung kvinne ankommer i en slik tilstand, forklarte han, da aktor Elin Blank spurte hvorfor han husket dødsfallet så lenge etter.

- Hvordan reagerte Helge Fossmo da du ga ham dødsbudskapet?

- Han var rolig og samlet da jeg informerte ham. Det ble en forholdsvis enkel samtale for meg, svarte han.

- Hvordan reagerer folk normalt på slike budskap?

- Når du får budskapet om at din ektemake er død, skulle man forvente en reaksjon. Samtidig skal man ikke se bort i fra at omstendighetene, der man finner henne slik i badekaret, fører til en sjokktilstand, svarte han.

REKONSTRUKSJON: Slik lå Helén Fossmo da hun ble funnet død i badekaret
- DØDE AV VOLD: Pastorens første kone, Helén Fossmo.