DØDE: Føreren av denne bilen døde på grunn av omlag 40 kilo kjøtt som lå usikret i baksetet. Man har mye å vinne på å sikre lasten i bilen, sier ulykkesgranskere. Foto: Trond Boye Hansen
DØDE: Føreren av denne bilen døde på grunn av omlag 40 kilo kjøtt som lå usikret i baksetet. Man har mye å vinne på å sikre lasten i bilen, sier ulykkesgranskere. Foto: Trond Boye HansenVis mer

Døde da 40 kilo kjøtt kom rasende fram fra baksetet

Fant barn sittende bakovervendt mot et fullt bagasjerom, med en Pepsi Max-pakning på topp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var en front-til-front-ulykke. I baksetet lå omlag 40 kilo kjøtt som føyk fram og slo fram seteryggen, sier Trond Boye-Hansen om ulykka på bildet Dagbladet har fått tillatelse til å bruke.

Han er ulykkesgransker ved Ullevål universitetssykehus, og har sett mange stygge ulykker knytta til dårlig sikring av tunge gjenstander i biler.

- Marerittscenario Hans kollega, forsker Trine Staff, har nylig analysert 190 trafikkulykker på Østlandet, for å se om usikrede gjenstander påvirket skadeomfanget ved bilulykker.

- I Barn i Bil-prosjektet sto vi sammen med UP og evaluerte hvordan barn og bagasje var sikret. Da så vi marerittscenario med én gang: Barn som satt bakovervendt mot et fullstappet bagasjerom, gjerne med en Pepsi Max-pakning plassert oppå all bagasjen, sier Staff.

- Da trenger man ikke mer enn en liten nedbrems, og så kan man bare forestille seg hva som kunne skjedd, sier Staff, som er fag- og forskningsansvarlig ved den nye ambulanseutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA).

Hun er ikke i tvil:

- Det er helt klart at gjenstandene har forverret skadene i tilfellene vi studerte. Travelheten tar litt overhånd noen ganger, selv om folk egentlig vil barnas beste, sier hun til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Romerikes Blad som omtalte studien først.

- Ender i skvis Staff og Boye-Hansen forteller at de har sett både bryst-, nakke-, hode-, tarm- og mageskader som følge av stygge bilulykker. Ofte også død, som i ulykken med usikret kjøtt, som skjedde i 2004.

Fortsatt ti år seinere, ser granskerne de samme ulykkene. Selv ting som ligger helt bakerst i bagasjerommet, har blitt skyvet framover på grunn av kombinasjonen av høy hastighet og tunge gjenstander.

- Det fører til at sjåfører og passasjerer ender i en skvis, sier Staff.

Hun har mange eksempler på situasjoner der bilistene burde ha tenkt seg om to ganger før de la ut på selv korte bilturer.

BER DEG SIKRE: Forsker Trine Staff tok doktorgrad på materiet som ble samlet inn etter 190 bilulykker. I Barn i Bil-prosjekte fant hun og de andre forskerne sjokkerende tilfeller av dårlig sikring. Foto: Privat
BER DEG SIKRE: Forsker Trine Staff tok doktorgrad på materiet som ble samlet inn etter 190 bilulykker. I Barn i Bil-prosjekte fant hun og de andre forskerne sjokkerende tilfeller av dårlig sikring. Foto: Privat Vis mer

- Det finnes folk som har lagt ned baksetene for å få plass til for eksempel et IKEA-skap. Vi så tilfeller der store dører og skap hadde skjøvet på setene. Det er svært kritisk, folk legger et helt skap i baksetet - helt usikret.

For selv en vannflaske eller elektroniske duppeditter som mobiler og Ipader kan forverre det som kunne blitt en mindre ulykke.

- Jeg er usikker på om folk ikke vet, eller om det skyldes at sikkerhet ikke er noe de tenker så mye over når de skal ut og kjøre. Det er nok enkelt å tenke at sånt aldri skjer en selv.

- Ikke Ipaden, men hodet ditt - Sannsynligheten er kanskje liten, men når ulykka først inntreffer er sannsynligheten for at du blir skadd, høy. Blir du truffet av en Ipad eller en Cola-flaske, er det klart at noe som må komprimeres. Det er ikke Ipaden det går utover, det er hodet ditt, sier Staff.

Hun ber om at all bagasje og last som veier over 34 kilo, sikres med stropper.

Skal du ut og kjøre i helga, er rådene klare:

- Sikre alt du ikke ville hatt i hodet fra tredje etasje. Ta alltid en siste sjekk. Legg noe mykt på toppen, og få de harde, tunge tingene nederst og bakerst. Vær bevisst på hva du plasserer hvor i bilen, sier Staff.