«Døde» Darwin dømt til fengsel

«Kanoparet» fikk mer enn seks år hver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kanomannen» John Darwin (57), som angivelig døde etter en kanotur i 2002, ble i dag dømt til fengsel i seks år og tre måneder i en av de mest oppsiktsvekkende svindelsakene i Storbritannia.

Kona Anne (56) ble idømt en tre måneder lenger fengselsstraff enn sin mann da den sju dager lange rettssaken i Teeside Crown Court i Storbritannia ble avsluttet i dag, skriver Sky News.

- Pappa er død

Den elleville historien begynte da John Darwin ble meldt savnet etter en kanotur i Nordsjøen i 2002.

I en hjemmesnekret kano hadde han lagt ut på padletur fra parets hjem i Hartlepool, men i stedet for å reise hjem, holdt han seg i skjul mens kona meldte ham savnet og fortalte sønnene Mark (32) og Anthony (29) at pappa var død.

John Darwin flyttet deretter tilbake til familiehjemmet, der han bodde i en hemmelig hybel fram til han reiste til Panama med ny identitet. Kona solgte unna parets eiendom og flyttet etter ham til Panama i oktober i fjor.

I desember i fjor kom vendepunktet. Da spaserte John Darwin inn på en politistasjon i London.

- Jeg tror jeg er en savnet person, sa han.

Da hadde han levd i skjul i fem år.

FENGSLES: «Kanoparet» John og Anne Darwin er dømt til over seks års fengsel hver etter å ha svindlet til seg blant annet en livsforsikring. Foto: CLEVELANDPOLITIET/ANDREW YATES/AFP/SCANPIX
FENGSLES: «Kanoparet» John og Anne Darwin er dømt til over seks års fengsel hver etter å ha svindlet til seg blant annet en livsforsikring. Foto: CLEVELANDPOLITIET/ANDREW YATES/AFP/SCANPIX Vis mer

Lot som hun fikk sjokk

Darwin hevdet at han ikke husket noe som helst siden juni 2000. Kona, som fremdeles var i Panama, ble konfrontert med saken av en journalist, og lot som hun fikk sjokk av nyheten om at mannen hennes var i live.

Historien hennes slo imidlertid sprekker da noen fant et bilde av de to på Internett der de poserte smilende hos en eiendomsmegler i Panama.

Bildet ble nemlig tatt året før.

I retten beskrev Anne Darwin ektemannen som «dominerende». Hun hevdet at han tvang henne til å gjennomføre svindelen. Etter å ha blitt forelagt e-postkorrespondanse mellom herr og fru Darwin, valgte juryen ikke å feste lit til denne påstanden.

Hun ble i dag dømt for 15 tilfeller av svindel. Ektemannen ble dømt for sju tilfeller av svindel, samt å ha tilegnet seg et falskt pass. De to må tilbakebetale 250 000 pund, over 2,5 millioner kroner.

«Døde» Darwin dømt til fengsel