UNGDOMSBILDE:  Sykepleieren Aruna Shambung lå i koma i 42 år etter at hun ble overfalt og brutalt behandlet på nattjobb på sykehuset. FOTO: AFP/NTB Scanpix.
UNGDOMSBILDE: Sykepleieren Aruna Shambung lå i koma i 42 år etter at hun ble overfalt og brutalt behandlet på nattjobb på sykehuset. FOTO: AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Døde etter 42 år uten bevissthet

Indisk sykepleier voldtatt og kvalt på jobb i 1973.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun var 25 år gammel da hun ble overfalt på nattevakt som sykepleier og voldtatt, mishandlet og forsøkt kvalt på et sykehus i Mumbai - da Bombay.

Etter 42 år uten bevissthet døde Aruna Shanbaug (67) mandag av lungebetennelse på et sykehus i samme by, melder BBC.

Hun ble etterlatt bevisstløs og med hjerneskade etter at gjerningsmannen, som også jobbet på sykehuset, hadde forsøkt å kvele henne med et hundebånd.

Den unge sykepleieren kom aldri til bevissthet, og saken hennes har skapt debatt i verdens nest mest befolkede land om både kvinners rettsbeskyttelse og om såkalt dødshjelp.

Slik indisk straffelov var definert på 1970-tallet, var mishandlingen og de seksuelle overgrepene mot den unge kvinnen ikke rettslig definert som voldtekt.

Gjerningsmannen ble «bare» dømt for overfall og drapsforsøk og fikk sju år i fengsel.

Andre fikk dødshjelp
Forfatteren Pinki Virani skrev boka «Aruna's Story», og krevde i det indiske rettssystemet at sykehuset der sykepleieren lå i koma skulle slutte å gi henne næring.

Høyesterett sa i 2011 et endelig nei til dødshjelp for Aruna Shanbaug.

Men all oppmerksomheten rundt saken har ført til at indisk rettsvesen i etterkant har innvilget enkelte unntak mot lovforbudet om dødshjelp. I praksis å kople fra respiratoren eller lå være å tilfære næring.

- Vegetativ tilstand
Overlege Morten Horn ved  Nevrologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus Ullevål kommer med en presiering om den indiske kvinnens tilstand de 42 årene. Han påpeker at hun ikke var i koma, slik Dagbladet først beskrev.

I denne mailen forklarer han faguttrykkene:

- Hun var i det som kalles «persisterende vegetativ tilstand (PSV)». Det er noe annet enn koma.

Koma er en tilstand av patologisk dyp søvn, der pasienten ikke kan vekkes; hun ligger med lukkede øyne og ser ut som om hun sover.

PVS, derimot, er en tilstand der pasienten har våknet opp fra koma (slår øynene opp, utvikler en søvn-våken-syklus), men så viser det seg at hun har fått en så alvorlig hjerneskade at hun ikke gjenvinner bevisstheten eller andre hjernefunksjoner. Pasienten har en søvn-våken-syklus (veksler mellom å sove og slå øynene opp og være våken), kan flytte blikket rundt i rommet, men gir ikke blikkontakt, kommuniserer ikke, beveger ikke målstyrt på armer og bein, viser ingen tegn til at hun registrerer hva som skjer rundt seg eller ha noen form for tankevirksomhet. Dette kalles noen ganger "wakeful unconsciousness".

Koma: dager
- Mange mennesker tror det går an å ligge lenge i koma. Det gjør det ikke (med helt eksepsjonelle unntak); de aller fleste komatøse
pasienter vil enten dø eller våkne i løpet av dager eller få uker. Derfor er det ikke så «spennende«»"om en pasient vil våkne fra koma (det gjør de fleste, dersom de ikke dør), men hvilken nevrologisk tilstand, hvilket bevissthetsnivå, pasienten vil ha når hun våkner.

Overlege Morten Horn påpeker også geografiske og kulturelle forskjeller i vurderingen av dødshjelp - og kommer med egne synspunkter på temaet:

Det er ingenting som tyder på at India vil tillate eutanasi eller dødshjelp i den forstand vi diskuterer dette i Norge idag, og i Storbritannia, USA og andre nord-vestlige land. Nei, det India diskuterer, er om det i det hele tatt skal være tillatt å avslutte livsforlengende behandling - dette som har vært tillatt i Norge siden 1999 (Pasientrettighetsloven). De ligger altså flere tiår bak oss i Norge.

- Meningsløst i live
Forøvrig er det tankevekkende at den store IHEU-kongressen for internasjonale humanistorganisasjoner i 1999 stemte for et «ja til eutanasi»-vedtak. På denne kongressen   i Mumbai  var indiske delegater i et stort flertall. Teksten nevner ikke eksplisitt at man sier «ja til død gjennom injeksjon eller assistert selvmord» - det den tar til orde for er «eutanasi», og at leger skal la pasienter som ønsker det dø raskt og fredelig. Men - dette er jo nettopp den form for «eutanasi» man har ønsket for Aruna - at hun skulle få dø raskt og fredelig, slippe å bli holdt meningsløst i live i 42 år, skriver overlegen på Ullevål til Dagbladet.