Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Døde etter å ha blitt smittet av hjernespisende amøbe

Denne typen smitte er veldig sjelden.

NAEGLERIA FOWLERI: En 29 år gammel mann er død etter at han ble smittet av det CNN omtaler som den «hjernespisende amøben», Naegleria fowleri. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 29 år gammel mann er død etter at han ble smittet av det CNN omtaler som den «hjernespisende amøben» Naegleria fowleri.

Det antas at han ble smittet ved et opphold i en surfepark i Texas. Parken har nå stengt mens de forsøker å lokalisere smittekilden.

- Det har ikke blitt rapportert om en annen type sykdom, og Naegleria fowleri- infeksjonen er ikke smittsom mellom mennesker, skriver talskvinne Brittany Behm ved US Centers for Disease Control and Prevention (CDS) til CNN i en e-post.

Ifølge en crowdfunding-side opprettet for å gjøre flere oppmerksomme på smittefaren, skal 29 år gamle Fabrizio Stabile ha merket de første symptomene fem dager etter at han besøkte surfeparken den 9. september.

Han fikk kraftige hodesmerter, og to dager seinere var han så syk at han knapt klarte å snakke.

Han ble hastet til sykehuset, men det skal ha tatt tid før legene kunne slå diagnosen fast. Da de gjorde det, var det for seint.

Han gikk bort 21. september.

«Sjelden og ødeleggende»

Naegleria fowleri er en amøbe som lever i varmt ferskvann, og smitte forekommer ved at den kommer inn i nesa og går opp i hjernen.

Her kan den forårsake en hjerneinfeksjon som det amerikanske smittevernssenteret (CDC) kaller «sjelden og ødeleggende». Denne er nesten alltid dødelig, men en håndfull personer har overlevd.

Ifølge CDC har det vært i underkant av 150 kjente tilfeller av denne typen smitte i USA siden 1962.

Det er ikke påvist smitte i Norge, men i 2016 omkom en norsk kvinne etter å ha blitt smittet av Naegleria i Thailand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!