Døde etter bruk av kvisemedisin

En svenske kvinne fikk blodpropp i lungene etter bruk av «Diane». Preparatet selges også i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 20-år gamle kvinnen hadde store problemer med uren hud i ansiktet og begynte etter samråd med hudlege på det reseptbelagte preparatet

«Diane».

Etter å ha benyttet

«Diane»

i fire uker, fikk hun plutselig akutt åndenød og ble i all hast brakt til sykehuset. Det lyktes imidlertid ikke å redde den unge kvinnen.

Obduksjonen viste at hun hadde flere blodpropper i lungene. Overlegen Lars Ahlgren på fylkessykehuset i Kalmar kan ikke utelukke et sammenheng mellom dødsårsaken og bruken av Diane og har derfor anmeldt forholdet til det svenske Sosialdepartementet.

- Preparatet har akkurat som p-pillen visse kjente bivirkninger. Og ettersom kvinnen bare var 20 år finnes det særskilte grunner for å mistenke et sammenheng, sier Ahlgren til Aftonbladet.

Selges også i Norge

«Diane»

blir brukt til behandling av kvinner med langvarige kviseplager. Dette er et hormonpreparat bestående av blant annet østrogen og genstagener, en sammensetning lik den man finner i kombinasjons- og p-piller.

Den svenske bivirkningsenheten har ifølge Aftonbladet registrert syv lignende dødsfall på fire år.

- Ifølge de dødsfallene som blir rapportert er blodpropp i lungene den vanligste bivirkningen etter vektøkning, kløe, svimmelhet og depresjoner, sier apoteker Kerstin Jansson ved bivirkningsenheten.

<B>FLERE BIVIRKNINGER:</B> Kvinner som bruker p-piller eller kombinasjonspiller er fire ganger så utsatt for blodpropp sammenlignet med de som ikke bruker slike preparater.