Døde etter fødselen

Hjernedøde Susan (26) rakk å bli mamma igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Virginia i USA sitter en liten familie i stor sorg og stor glede.

Tirsdag ble lille Susan Anne Catherine født. Den premature lille jenta vet foreløpig ingenting om dramaet som har utspilt seg for at hun skulle få leve.

Mamma Susan Torres var rammet av aggressiv kreft. I mai fikk hun hjerneslag og falt i koma etter at kreften spredte seg til hjernen. Kvinnens ektemann og familie bestemte at Susan skulle holdes i live så lenge som mulig for å gi babyen i Susans mage en sjanse til å overleve.

Ble koblet fra apparatene

Mens fosteret vokste, spredte kreften seg, og til slutt mente legen at sjansen var så stor for at fosteret skulle dø at babyen måtte tas ut, selv om det var tidlig i svangerskapet. Barnet ble tatt med keisersnitt drøyt to måneder før termin og veide 812 gram.

Dermed rakk Susan så vidt å bli mamma for andre gang.

Etter fødselen valgte familien å koble den dødssyke kvinnen fra respiratoren. Et knapt døgn etter at bittelille Susan Anne Catherine så dagens lys for første gang, ble Susan Torres erklært død, melder CNN.

Takker sin døde kone

REDDET BABYEN: Leder for prematureavdelingen ved Virginia Hospital Center Donna Tilden-Archer, leder for kvinnemedisin, Rodney McLaren, Susans svoger og babyens onkel Justin Torres og ansvarlig lege Christopher McManus. Foto: SCANPIX
REDDET BABYEN: Leder for prematureavdelingen ved Virginia Hospital Center Donna Tilden-Archer, leder for kvinnemedisin, Rodney McLaren, Susans svoger og babyens onkel Justin Torres og ansvarlig lege Christopher McManus. Foto: SCANPIX Vis mer

Ektemannen sier i en uttalelse i dag at det er en vond og god tid for familien på en gang.

- Vi takker alle som har bedt og støttet Susan, babyen og familien vår. Vi takker Gud som har gitt oss lille Susan. Min kones mot vil aldri bli glemt, sier han i erklæringen.

Susan Torres jobbet selv som forsker ved Det Nasjonale Helseinstituttet da hun ble alvorlig syk. Lederen for avdelingen for premature barn ved Virginia-sykehuset sier at den nyfødte jenta er svært livlig og at hun reagerer på stimulans.

Legene tror at vesla er frisk, men både barnet og morkaken blir undersøkt nøye for å se om hun kan ha fått kreft mens hun lå i magen.

Unikt

I følge helsesenteret ved Universitetet i Connecticut har 11 kvinner blitt holdt i live for at barnet de bar i magen, skulle rekke å vokse seg stort nok til å bli født.

I følge en kreftspesialist har 19 kvinner med den samme aggressive kreftformen som Susan, fått barn. Fem av barna fikk også kreft.

Ingen andre barn er født av mødre som både lå i koma og hadde kreft. Legene kaller tilfellet unikt.

- Vi er overlykkelige for å ha oppnådd dette, sier doktor Christopher McManus, som har hatt det medisinske ansvaret for den dødssyke kvinnen.

BLE MAMMA IGJEN:</B> Susan Torres var tre måneder på vei da aggressiv kreft ga henne hjerneslag. I går døde hun.