Døde etter misforståelse

Tre ganger ringte den 27 år gamle kvinnen til nødsentralen innenfra det brennende huset. Likevel ble hun ikke reddet. I dag møtte mora til den omkomne Oslo kommune i retten. Kommunen nekter å betale en millionbot etter dødsfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1998 brøt det ut brann i et hus på Årvoll i Oslo. Brannvesenet var raskt på plass og startet umiddelbart opp rednings- og slokkningsarbeidet. En kvinne som var inne i huset ringte til nødtelefonen og forklarte hvor i huset hun befant seg. Hun fikk svar tilbake om å bli på stedet, så skulle hun reddes ut. Kvinnen gjorde som hun ble bedt om, men noe gikk galt i kommunikasjonen mellom brannmannskapene og de på nødsentralen. Kvinnen ble aldri hentet ut. Rundt en time etter samtalen ble hun funnet død.

Kvinnen fikk beskjed om å bli værende i huset. Da en annen i huset ble reddet ut trodde røykdykkerne at alle i huset var ute. Men de fikk aldri beskjed om 27-åringen som befant seg i en loftsleilighet.

Oslo kommune, ved brann og redningsetaten ble ilagt et forelegg på én million kroner etter hendelsen. Etter mye om og men, blant annet en politisk behandling av forelegget, besluttet kommunen å ikke vedta forelegget. Det ville innebære at brannmannskapene fikk skylda for at et menneskeliv gikk tapt og at de dermed ikke hadde gjort jobben sin. Siden kommunen ikke betalte forelegget kommer saken opp for retten. I dag startet den i Oslo tingrett.

- Fem år har gått siden det skjedde. Jeg opplever det som dårlig behandling og en veldig trenering fra Oslo kommune sin side, sier mor Marit Grødem til Bergens Tidende.

For Oslo kommune og brannmannskaper over hele landet er saken prinsipielt viktig.

- Den vil vise oss om vi risikerer å havne i straffansvar i utførelsen av arbeidet, sier branninspektør Kjetil Bratlie i Oslo til Aftenposten.

SNAKKET SAMMEN:</B> Oslo kommunes advokat hilste på Marit Grødem før saken startet i dag. Ved siden av Grødem sitter hennes advokat, Frode Sulland.