Døde etter ran

Rigmor Aanundsen (78) var fullstendig forsvarsløs da tre ransmenn angrep henne på terrassen ved villaen nær Benidorm i Spania. Forsøk på å rope om hjelp ble besvart med rå vold. Etter tre uker på sykehus døde Stavanger-kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spansk politi jager nå gjerningsmennene.

- Aldeles grusomt. Mors villa ligger i et stille og rolig strøk, med naboer vi har kjent i årevis. Hun hadde bestemt seg for å selge eiendommen, og var der for å nyte stedet en siste gang, forteller sønnen Jan Aanundsen.

- Så skjer altså dette, sukker han.

Familien venter nå på å få Rigmor hjem. I kiste. Hennes siste reise til idylliske Villa Joyosa - landsbyen hun elsket så høyt - endte i tragedie.

Ranerne er fortsatt på frifot, men spansk politi tror, etter det Dagbladet får opplyst, på en oppklaring. Gjerningsmennene fikk bare med seg en klokke og en gullring. De risikerer likevel langvarig fengselsstraff dersom de blir tatt.

Ansvaret for Rigmor Aanundsens død kan bli lagt på deres skuldrer.

Rått

Ranet av den fredelige, svaksynte kvinnen var usedvanlig rått og har sjokkert innbyggerne i den søvnige landsbyen Villa Joyosa like sør for Benidorm. Rigmor Aanundsen, kjent som «Molly» blant venner, hadde vært enke i noen år. Hun bodde alene på den flotte eiendommen denne høsten, men fikk hjelp av familie og venner til innkjøp og andre praktiske gjøremål.

Ved 11-tida 2. november hygget hun seg som vanlig med en kopp kaffe i varm høstsol på terrassen. Da slo gjerningsmennene til. De presset en jakke over hodet hennes, før de slengte henne inn på stuegulvet. Her ble den livredde pensjonisten regelrett banket opp, frastjålet verdisaker og forlatt hjelpeløs på gulvet.

Med lårhalsbrudd og flere utslåtte tenner greide Rigmor å karre seg fram til verandadøren. Men de spede skrikene hennes om hjelp ble overdøvet av formiddagsstøyen i boligstrøket. Først etter halvannen time ble 78-åringen funnet av en nabo og brakt til sykehus.

Hun døde av et massivt hjerteattakk ved 16-tida tirsdag denne uka - en time før hun skulle fraktes hjem på båre av SOS International.

- Mor hadde levd i dag om ikke hun var blitt overfalt. Overfallet tok fullstendig knekken på henne, sier sønnen Jan.

UD varslet

Utenriksdepartementet var i går sparsomme med opplysninger om dødsfallet.

- Jeg kan bekrefte at kvinnens død etterforskes av spansk politi. Vi venter en rapport om framdriften om kort tid, sier byråsjef Inger Brusell i UD.

- Døde Rigmor Aanundsen som følge av volden hun ble påført under ranet?

- Det vil etterforskningen avklare, sier Brusell.

Politiet i Stavanger fikk beskjed om å varsle de pårørende tirsdag.

- Utover det er vi ikke koblet inn i saken, sier førstebetjent Leif Reiestad til Dagbladet.