Døde etter rutineoperasjon

Anne Grethe Sand (54) døde etter en rutineoperasjon ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA) 12. september i år. For seint oppdaget legene en gallelekkasje, og fire døgn etter kikkhullsinngrepet døde Anne Grethe av skadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det uventede dødsfallet setter på ny SiA i fokus. Firebarnsmorens uforståelige død blir nå etterforsket av politiet, og saken er til behandling hos fylkeslegen i Akershus.

Tilbake står en lamslått ektemann, Øistein Kentz Sand (67), alene etter 29 års ekteskap, og fire sorgfulle barn Gry (33), Kent (30), Morten (29) og Conny (28). Sju barnebarn i alderen fem til 14 år har mistet den kjærlige og rause bestemoren sin.
- Fra sjokkmeldingen kom på telefonen om at hun var død, har vi vært overlatt til oss selv med alle spørsmålene. Det var begravelsesagenten som opplyste oss om at hun ble obdusert. Takket være hans iherdige innsats slapp vi så vidt å utsette bisettelsen, sier avdødes datter, Gry Sand.

Hun har gått sykemeldt siden moren døde.

Rutine

Anne Grethe Sand var plaget av gjentatte gallesteinsanfall og skulle derfor fjerne galleblæren ved kikkhullskirurgi på SiA. Operasjonen regnes som rutine, og de fleste kan skrives ut etter to- tre dager.

- Mamma grudde seg veldig til operasjonen. Vi opplever det derfor som arroganse når sykehuset forteller oss at hun nærmest truet seg til operasjonen, til tross for at de hadde informert om at den ville innebære en betydelig risiko, sier Gry.

Avdødes ektemann Øistein finner det utenkelig at kona ville ha latt seg operere hvis hun var blitt fortalt om de dårlige prognosene. Familien mener sykehuset på denne måten prøver å dytte ansvaret over på den avdøde.

- Det stemmer at jeg advarte henne mot inngrepet på grunn av faktorer som tidligere magesåroperasjon, behandlede steiner i gallegangen og overvekt, sier overlege Arne R. Rosseland ved gastroenterologisk seksjon på kirurgisk avdeling på SiA.

Det var han som utførte kikkhullsoperasjonen på Anne Grethe Sand.

- Jeg mente at sannsynligheten var stor for at hun fortsatt ville ha smerter etter inngrepet, men hun insisterte likevel. Jeg sa til og med at hun kunne dø av operasjonen, men at det skulle skje holdt jeg for helt usannsynlig, sier Rosseland.

- Første gang

Doktor Rosseland forteller at gallegangen ble skadd av strømmen som ble brukt til å fjerne galleblæren.

- Strømstyrken vi brukte var normal. Det var ingen lekkasje eller synlig skade å se mens vi holdt på. Det er første gang jeg opplever noe slikt, sier overlegen.

I avdødes journal står det at halvannen til to liter infisert galle var rent ut i bukhulen da hun ble lagt på operasjonsbordet på nytt.

- Vi fikk en telefon fra sykehuset tre dager etter kikkhullsoperasjonen, med beskjed om at det var kritisk. Vi fant mamma iskald for åpent vindu, bare med et laken over seg. Vi måtte massere henne for å få i gang blodsirkulasjonen, sier Gry og får bekreftende nikk fra faren.
I den avdødes journal står det at ultralyd med tapping av eventuell væske var bestilt:...«men dette drøyer i betydelig grad og blir først gjort klokken 13.00, tross at man har bedt om det klokken 08.00.»

- Bedt om å gå

- Ultralydundersøkelsen avslørte galle i bukhulen. Ville hun ha vært i live hvis de hadde funnet det ut før? Hun hadde store smerter mens vi var der. Leger kom og gikk, og vi følte oss i veien. Flere ganger ble vi bedt om å gå ut. Det siste mamma hvisket til meg før jeg gikk, var at hun var så glad i meg, sier Gry, mens hun kjemper med tårene.

- At det tok tre dager før ultralydundersøkelsen ble gjort og gallelekkasjen oppdaget, er ikke klanderverdig, mener overlege Rosseland.

Han påpeker at dette er en meget uvanlig komplikasjon, som kanskje oppstår hos én av 1000 eller 2000 pasienter.

- Vi har ressursknapphet og til dels lang ventetid på undersøkelser og operasjoner. Normalt sett skulle hun ha tålt å bli reoperert etter tre dager. Vi har ingen god forklaring på at fru Sand ikke tålte dette, sier overlegen.
Det var Rosseland som for ett år siden slo alarm i media om at SiA var på vei mot fullstendig sammenbrudd.

Eksperter

Anne Grethe Sands tilstand forverret seg dramatisk, og hun ble til slutt kjørt direkte på operasjonsstua. Legene hadde imidlertid ikke den nødvendige fagkunnskapen, og to eksperter fra Rikshospitalet ble tilkalt.

I pasientens journal står det: «Det blir naturligvis en del venting for at de skal få forflyttet sine legemer ut hit.»

- Jeg kan ikke huske hvor lang tid det tok før vi kom til. Vi ble bedt om å løse et problem og kom så raskt som mulig, sier overlege Odd Søreide på Rikshospitalet.

Han understreker at det sentrale her ikke er tida de brukte på å komme, men tida det tok fra skaden skjedde til noe ble gjort.

Etterforskes

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt bekrefter at saken er under etterforskning.
- Jeg kan dessverre ikke si hvor langt vi er kommet, til det har jeg for mange baller i lufta, og klokka er snart 15.00 og da går de som vet det, beklager politiadvokat og ansvarlig for etterforskningen, Bjørn Arne Tronier.

- Vi har flere ganger purret på politiet for å få greie på hva som skjer. Det eneste vi har fått opplyst er at politiet har mottatt en foreløpig obduksjonsrapport. Den slår fast at dødsårsaken skyldes multiorgansvikt på grunn av gallelekkasje. Ikke engang obduksjonsrapporten ville de sende oss, da måtte vi komme på lensmannskontoret og lese den der, forteller Gry Sand.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier sier at de pårørende har rett til å få tilsendt kopi.

Vil møte SiA

Assisterende fylkeslege Eva Holmsen i Akershus sier at de i saker som denne ikke griper inn, men avventer politiets etterforskning.

Holmsen bekrefter at fylkeslegen i Akershus ønsker et møte med SiA for å diskutere nettopp kikkhullsoperasjoner.

- Det kan synes som om det er en forhøyet risiko ved slike inngrep, og dette ønsker vi å finne ut av, sier hun.