Sør-Afrika

Døde etter skrekkutfordring

En drikkekonkurranse skal ha fått fatale konsekvenser.

DØDE: En mann skal ha kollapset kort tid etter at han styrtet ei flaske Jägermeister. Illustasjonsfoto: Shutterstock
DØDE: En mann skal ha kollapset kort tid etter at han styrtet ei flaske Jägermeister. Illustasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Nylig skal en mann fra Sør-Afrika ha valgt å delta i en oppsiktsvekkende utfordring.

Målet skal ha vært å styrtdrikke en hel flaske Jägermeister. Premien skal ha vært på om lag 118 norske kroner.

Det skriver den britiske avisa The Independent.

Jägermeister er en tysk likør med et alkoholinnhold på 35 prosent.

Hendelsen skjedde ved et alkoholutsalg i den lille landsbyen Mashamba, som ligger i Limpopo-provinsen i den nordlige delen av landet.

Det sier politiets talsmann Motlafela Mojapelo, skriver The Independent, som siterer lokale aviser.

Fanget på video

Mannen er foreløpig ikke identifisert, men politiet tror at han var mellom 25 og 30 år.

Hendelsen ble filmet og har blitt delt på sosiale medier.

Dagbladet har sett videoen, der man ser at en ung mann styrter ei flaske Jägermeister på kort tid, mens folk rundt ham heier ham fram. Han greier tilsynelatende å tømme nesten hele flaska før videoklippet slutter.

- En av deltakerne kollapset umiddelbart etter å ha drukket, og ble fraktet til en lokal klinikk. Der han ble erklært død, sier Mojapelo, ifølge den britiske avisa.

FLAMMEHAV: Over 100 brannmenn forsøker å slukke den dramatiske brannen i Iran. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: KameraOne. Vis mer

Politiet i landsbyen Waterval, som ligger utenfor byen Louis Trichardt i Limpopo-provinsen, har startet etterforskning av dødsfallet.

- Sjokkerte og triste

Dagbladet har kontaktet Jägermeister for en kommentar om saken.

- Vi er sjokkerte og svært triste over dødsfallet til denne mannen. Vi sender våre tanker til den avdødes familie, skriver selskapets kommunikasjonssjef Michael Eichel i en e-post.

Videre forteller Eichel at selskapet vil støtte myndighetene i etterforskningen av saken der det er mulig.

- Vår distribusjonspartner i Sør-Afrika er medlem av organisasjonen Aware, en bransjesammenslutning som jobber for måtehold når det kommer til alkoholforbruk i landet, skriver han.

Eichel sier at overstadig drikking er en bekymring, og at bransjen har startet flere prosjekter for å få bukt med dette.

- Med merkevaren vår følger vi bransjens retningslinjer for alle våre reklame- og kommunikasjonsaktiviteter. Dette betyr at vi er tilhengere av fornuftig markedsføring, og teamet vårt i Sør-Afrika følger dette.

Advarer

Ifølge en studie fra 2017, publisert i National Library of Medicine, drikker én av tre sørafrikanere alkohol. Studien fant også ut at én av sju drakk seg overstadig beruset når de først drakk alkohol.

HVIT MÅNED: Adam Ezzari gjorde seg upopulær på «Farmen kjendis» da han valgte å helle ut alkoholen han fikk som storbonde. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Den britiske veldedige organisasjonen Drink Aware advarer om hvor farlig det er å styrte alkohol.

- Desto raskere man får i seg alkoholen, øker alkoholmengden i blodet som kan føre til at kroppen ikke fungerer som den skal, skriver de på sine sider, og advarer videre:

- Dette setter deg i fare for ulykker, alkoholforgiftning og andre både kort- og langsiktige helseproblemer.

Hva er for mye?

Men hvor mye er for mye? Ifølge britiske helsemyndigheter er det fare på ferde dersom du drikker veldig mye over en kort periode.

En annen måte å definere det, er å «drikke for å bli full», ifølge nettstedet.

- Den tekniske definisjonen er mer enn åtte enheter alkohol på én gang for menn, eller mer enn seks enheter på én gang for kvinner.

Det tilsvarer ifølge nettstedet om lag fire britiske pints på 5,68 desiliter av øl med vanlig alkoholstyrke for en mann. For en kvinne vil det tilsvare om lag tre britiske pints.

Omsatt til norsk vil dette si at menn kan drikke om lag 2,2 liter med vanlig øl, mens kvinner kan drikke om lag 1,7 liter med øl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer