Døde etter sykehustabbe

TROMSØ (Dagbladet): Solstrålen Stein André fikk bare leve i seks måneder og 12 dager. Etter alt å dømme ble han offer for en grov tabbe ved Sandnessjøen sykehus. Sykepleieren satte feil sprøyte med en for høy dose medisin i den vesle guttekroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvordan kunne dette skje? spør sønderknuste foreldre. Sist høst gledet de seg over et nytt familiemedlem. Nå er sorgen bunnløs.

- Skaden som har skjedd er uopprettelig. Det kan ingen gjøre noe med. Men dette må gjøres kjent, allmennheten må få kjennskap til dette, sier Tommy Larsen og Monica Johnsen.

- Vi ønsker ikke at noen andre skal få oppleve noe liknende, sier Tommy og Monica til Brønnøysunds Avis. Derfor har de valgt å fortelle historien til lokalavisa.

Det mest dyrebare de hadde i livet er revet bort. Ingen beklagelse i hele verden kan gi dem deres eneste barn tilbake.

- Hvordan er det mulig? Hvordan i all verden er det mulig?

Dødskamp

Det er spørsmålet foreldrene stiller seg igjen og igjen, midt i den store og lammende avmakten.

- Hvordan kunne dette skje?

Fra sykehuset har de fått beskjed om at dødsårsaken var en overdose med Racemisk Adrenalin. En sprøyte ble satt i en muskel, kort tid etter fikk barnet blåfarge i ansiktet. Det ble slått full alarm ved sykehuset, Stein André ble straks overført fra medisinsk til intensiv avdeling. I flere timer sto sykehusavdelingen på hodet. Spesialister i Tromsø, Trondheim og Sverige ble kontaktet underveis i den desperate kampen for å berge Stein André. Til slutt måtte legene gi tapt.

Pustevansker

Nå viser det seg at sykepleieren- etter politiets oppfatning- valgte feil sprøyte og dermed feil medikament.
Stein André ble syk tirsdag i forrige uke. Fram mot helga gikk influensaen over i pustebesvær. Etter å ha vurdert situasjonen oppsøkte Tommy og Monica legekontoret i Brønnøysund. Engstelige foreldre trodde gutten var i trygge hender da de omsider fikk det syke barnet under behandling på et moderne sykehus.

Lettelsen var stor da han fredag ble fraktet til Sandnesssjøen i rutefly. Ved sykehuset i helgelandsbyen skulle Stein André få behandling for falsk krupp, en betennelse i halsen som fører til hovne slimhinner og trangt svelg. Det er en vanlig barnesykdom.

- Tilstanden er stabil og lite alvorlig, var beskjeden foreldrene fikk.
Men underveis gikk noe fryktelig galt. Gutten deres ble etter alt å dømme offer for feilmedisinering, med katastrofale følger. Det lille hjertet sluttet å slå ved 14-tida sist søndag.

Savn

I september opplevde 28-åringen Tommy Larsen og samboeren Monica Johnsen (26) sine største øyeblikk. De ble pappa og mamma for første gang. Endelig var de en hel familie. Sjarmtrollet Stein André har gledet dem mer enn noe annet.

Nå er den livlige gutten brått borte. Bare de som har opplevd å miste et lite barn vet hvor stor sorgen og savnet kan være.

De siste dagene har Tommy og Monica blitt tatt hånd om av familien i Brønnøysund.

Søsken og foreldre forsøker å trøste, så godt de kan. Også prost og leger yter hjelp gjennom tøffe dager.

Toril Larsen har mistet et barnebarn:

- Våre reaksjoner veksler mellom sorg, avmakt og sinne. Vi har så mange ubesvarte spørsmål. Kunne dette vært unngått om barnet hadde blitt sendt til Regionsykehuset i Trondheim eller Tromsø, der ekspertisen er større, spør hun.