Døde etter sykehustabbe

Johan Johansen (71) ble kurert for kreft. I stedet døde han av en feil på sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST (Dagbladet): Johan Johansen (71) døde da sykehuspersonellet glemte å skifte en veneflon, som er en slags kanyle.

- Jeg er bitter på dem som glemte dette. Og jeg bebreider stadig meg selv for at jeg ikke sto på mer overfor legene da vi oppdaget infeksjonen, sier Turid Johansen (71) da Dagbladet møter henne hjemme i sokkelleiligheten i Rypefjord i Hammerfest.

Huset hun og ektemannen bodde i har hun solgt.

- Det ble for mange minner, forklarer hun.

Hoven arm

17. desember 2002 skulle Johan skrives ut fra Hammerfest sykehus. Tykktarmkreften var operert vekk, uten tegn til spredning.

Oddsene for mange nye leveår med Turid var svært gode for den spreke 71-åringen. Johan trodde han skulle skrives ut denne onsdagen, og ringte datteren og ba henne komme med klær.

Da hun møtte faren i sykehusresepsjonen, oppdaget hun at venstrearmen var hoven og rød fra albuen og ned.

- Vi påpekte den hovne armen overfor en sykepleier. Hun sa at det var helt vanlig at man hovnet opp litt rundt veneflonen, forteller Turid Johansen.

Veneflon er en innretning med nål og rør som gjør det mulig å sprøyte inn veske intravenøst - rett inn i pasientens blodbaner.

La seg flat

Johan ble ikke skrevet ut. Den neste natta lå han og hostet. Dagen etter lå han på intensiven.

Fredag 19. desember 2002 sovnet Johan Johansen inn. Fri for kreft - men befestet med gule stafylokokker.

Det ble aldri lagt skjul på at det var begått en tabbe. Sykehuset la seg flat, og tok på seg skylda. Det er uklart hvor lenge veneflonen hadde stått i, men ifølge Turid Johansen skal det være snakk om så lenge som ei uke. Den skulle vært skiftet hver 48. time.

I dokumentene hun sitter på slås det også fast at mannen ble tatt for seint til intensivavdelingen etter at det ble registrert at han var syk.

Tøft alene

Denne uka ble Turid Johansen tilkjent erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Hun ønsker ikke at Dagbladet offentliggjør erstatningssummen.

- Hadde Johan vært yngre, ville vi sannsynligvis fått mange, mange penger, sier hun.

Hun forteller sin historie for å skjerpe sykehuspersonellet.

- Vi som er pårørende stoler på at det som blir gjort er riktig. Hendelsen med Johan viser at man noen ganger er nødt til å stå på selv. Hadde jeg presset sykehuset til å få en lege til å se på ham, ville han kanskje overlevd. Men det skal jo ikke være nødvendig.

71-åringen etterlyser også bedre informasjon. I ettertid er det nemlig kommet fram at Johan allerede helga før var blitt syk - uten at det ble grepet inn.

- Men det hadde ikke jeg hørt noe om, sier Turid.

BITTER: Turid Johansen er bitter for det som skjedde på Hammerfest sykehus i desember 2002. - Ingen penger kan erstatte Johan, sier hun.