Døde etter tabber

Da Mariann Wangens føflekk-kreft blusset opp, utsatte sykehuset timen hennes i ukevis. Mariann døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet):Sykehuset får nå flengende kritikk fra flere hold etter at kreftsyke Mariann Wangen ikke ble fulgt opp etter en føflekkoperasjon. Et år seinere var hun død.

Tilbake sitter en 13 år gammel sønn og foreldrene hennes. De har tatt over omsorgen for gutten.

Faren, Odd Wangen, har i et år arbeidet for å komme til bunns i saken.

- Mariann var utrolig tapper. På dødsleiet var hun svært opptatt av at alt det gale som hadde skjedd med henne, måtte komme fram. Hun ville ikke at det samme skulle skje andre, sier Odd Wangen til Dagbladet.

Dobbelt kritikk

Den 42 år gamle kvinnen døde på vårparten i fjor - omkring et år etter at hun første gang ble operert for føflekkreft. Kritikken fra Pasientombudet og Fylkeslegen i Vestfold er ikke nådig:

- Sykehuset får krass kritikk av flere forhold, og har også beklaget behandlingen kvinnen fikk, sier juridisk konsulent hos Pasientombudet i Vestfold, Line Hansen-Just.

Etter at kvinnen ble operert for ondartet føflekkreft på sykehuset i Sandefjord i mars 2001, skulle hun vært til livsviktig medisinsk kontroll og oppfølging minst hver tredje måned. Det skjedde ikke.

Utsettelse

Ni måneder seinere oppdaget Mariann Wangen prikker og klumper på huden. Legen hennes slo alarm og rekvirerte en hastetime på sykehuset.

Men i stedet fikk Mariann Wangen time hele fire uker seinere.

Ikke nok med det: Sykehuset utsatte timen i to uker til, og skrev også at det var fare for at den måtte utsettes ytterligere på grunn av sykepleierstreiken.

Slo alarm

Da pappaen Odd Wangen tilfeldigvis så et TV-program om føflekkreft, slo han alarm.

En Skiens-lege la henne rett inn på Radiumhospitalet. Men det var for seint, og Mariann døde 13. mars i fjor.

- Å behandle en pasient på denne måten er helt uforsvarlig. Vi og Fylkeslegen er enige om at kvinnen hadde krav på omgående hjelp. Under sykepleierstreiken ble det gjort unntak for slike pasienter, sier Line Hansen-Just.

- Ingen kan med sikkerhet si om kvinnen ville levd om hun hadde fått en riktig og raskere behandling. Men dette skulle uansett ikke ha skjedd, sier Line Hansen-Just.

Sykehuset i Sandefjord har lagt seg flat for kritikken fra Pasientombud og Fylkeslege.

- Det har vært svikt både når det gjelder dokumentasjon, informasjon og oppfølging. Det har ført til at vi nå går gjennom rutinene våre for å forbedre dem, sier klinikksjef Paul Anders Malme til Sandefjords Blad.

DØDE: Mariann Wangen (42) døde etter å ha fått for dårlig behandling på sykehuset i Sandefjord. Sykehuset får sterk kritikk av Fylkeslegen i Vestfold.
SLO ALARM: Da Odd Wangen skjønte at datterens kreft hadde spredd seg, var det for seint.