Døde fordi mors onkel ville ha gutterommet

STOKKE (Dagbladet): 52-åringen var rasende fordi han ikke lenger fikk disponere gutterommet i barndomshjemmet Frydheim. Natt til 1. mai rant det fullstendig over for ham. Hevnen kostet Nataniel (5) og Ingrid-Elise (3) Heidenberg livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble 52-åringen, som er onkel til de omkomne barnas mor, varetektsfengslet i 12 uker, siktet for mordbrann. De to første med brev- og besøkskontroll, den første også uten tilgang til nyheter. Han innrømmer at han tente på, men sier han ikke hadde til hensikt å skade noen. Han erkjenner ikke straffskyld.

Påtalemyndigheten vil nå be om at to rettspsykiatere oppnevnes for å undersøke om mannen er strafferettslig tilregnelig, en såkalt judisiell observasjon. Forsvarer Tone Bjørnli støtter dette initiativet.

- Han er ikke som deg og meg, sier hun.

52-åringen var trolig sterkt påvirket da han begikk den grusomme handlingen. Det er tatt utvidet blodprøve for å avklare hva han var beruset på - og i hvor stor grad.

Bitter arvestrid

Bak tragedien som kostet to små barns liv, ligger en langvarig og bitter arvestrid.

Huset 52-åringen tente på, Frydheim i Arnadal i Stokke kommune, var hans barndomshjem. Inntil moren hans døde i 1995, skal han ha fått beholde det gamle gutterommet sitt i andre etasje. I arveoppgjøret endte imidlertid Frydheim i søsterens - de omkomnes bestemors - eie. Da hun døde i 1998, flyttet hennes fire døtre inn i huset.

Den siste tida skal de to omkomne barna, deres mor og den ene av søstrene ha bodd fast i den idyllisk beliggende boligen. De to andre søstrene skal ha vært der noe mer sporadisk. 52-åringens gutterom var tatt i bruk til andre formål.

- Arvestriden står sentralt for min klient, og dette huset var det viktige, bekrefter Tone Bjørnli overfor Dagbladet.

Ringte advokat

Mannens forkjærlighet for huset bekreftes også av hendelsesforløpet drapsnatta.

På vei på sykkel fra Måkeveien i Tønsberg til Frydheim i Stokke, om lag ei mil unna, stoppet 52-åringen ved en telefonkiosk - og slo nummeret til Tønsberg-advokat Jahn Magnus Jahnsen. Jahnsen husker den korte samtalen godt:

- Han sa hva han het. Jeg svarte med å si at det var svært seint, sa «god natt» og la på, sier Jahnsen, som lenge var familiens advokat i arveoppgjøret.

Da familiemedlemmene ikke ble enige, gikk arveoppgjøret til offentlig skifte. Dette er fortsatt ikke endelig oppgjort.

52-åringen blir av naboer beskrevet som hyggelig å prate med, men noe spesiell. En mann som mens han bodde på Frydheim gjerne holdt seg for seg selv - og mekket på biler. Den bitre arvestriden skal ha gått meget hardt inn på ham, og han skal i perioder ha vært svært nedfor. I retten sa 52-åringen at han lever av å pante flasker og ta strøjobber.

Smiths Venner

Foreldrene til barna og en av morens søstre var til stede i boligen da 52-åringen tømte bensin inn i huset - og tente på. I andre etasje sov Nataniel (5) og Ingrid-Elise (3). De våknet aldri igjen.

Familien ble raskt gitt krisepsykiatrisk hjelp, og blir også tatt hånd om av medlemmer i menigheten Smiths Venner, som de er nært knyttet til.

Utenfor utbrente Frydheim ligger blomsterbuketter og samler regn. På et kort står det: «To solstråler har gått bort og vi minnes dere med kjærlighet».

thor.sorum-johansen@dagbladet.no

TRAGEDIE: Brannen i familieboligen Frydheim i Stokke kostet to småbarn livet.