Døde fugler på Sørlandet sjekkes for influensa

Veterinærinstituttet i Oslo skal analysere død alkekonge som ble funnet på Sørlandet i helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var en turgåer som tipset Mattilsynet om de tre døde alkekonger på Andøya i Kristiansand. . Da Mattilsynet kom til stedet fant de bare én av fuglene, og denne er sendt inn til Veterinærinstituttet i Oslo for undersøkelser.

Dette er den første fuglen Veterinærinstuttet er bedt om å analysere i kjølvannet av epidemien som har spredt seg fra Asia til Europa. Instituttet trenger et par dager på analysene, sier avdelingsdirektør Jorun Jarp til Dagbladet.no.

– Jeg håper og tror ikke at det er fugleinfluensaen som er kommet hit, men man kan aldri vite. Influensaen er luftbåren, så den sprer seg sabla raskt, sier seniorinspektør og veterinær Paul Stamberg i Mattilsynet i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Kristiansand er den første norske byen som har meldt om funn av flere døde fugler etter at den farlige fugleinfluensaen kom til Europa. Etter funnet på Andøya har Mattilsynet fått telefoner om døde fugler flere steder i Vest-Agder.Etter at nyheten ble kjent har Mattilsynet blitt nedringt av folk som også har observert døde fugler rundt omkring i fylket.

Influensalarmen gikk også i Sverige i helgen etter at et titall ender ble funent døde i Eskilstuna. Analysene der viste at endene døde av en influensatype som ufarlig for mennesker, ikke det fryktede H5N1-viruset.

I følge TV2 Nettavisen tror Norsk Ornitologisk Forening at alkekongene i Kristiansand har sultet eller frosset i hjel.

 Fagkonsulent Ingar Jostein Øien kommer også med en optimistisk spådom om vårtrekket. I følge Birdlife International vil fugler med det alvorlige H5N1-viruset i kroppen ikke orke å fly så langt nord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer