-  Døde i armene mine

-  Det verste jeg opplevde under hele fangenskapet, var da han som reddet livet mitt døde i armene mine, sa gisselet Giuliana Sgrena da hun landet i Roma i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Først ble Sgrena reddet fra gisseltakerne, så ble bilen som skulle kjøre henne til friheten pepret med amerikanske kuler på vei til flyplassen fredag kveld. Etterretningsagenten Nicola Calipari døde fordi han lente seg over henne da amerikanerne skjøt mot bilen.

Svekket

-  Vi kjørte langsomt. Vi trodde faren var over etter at jeg var frigitt, sier Sgrena til RaiNews24.

-  Sjåføren rakk ikke engang å si at vi var italienske. Et kuleregn traff bilen mens jeg snakket med Calipari, sier Sgrena.

Han døde da han beskyttet henne, mens hun fikk kulesplinter i skuldra og lungen. Det ble avfyrt mer enn 300 skudd.

Giuliana Sgrena (56) ble frigitt fredag etter å ha vært holdt som gissel i en måned. Hun ankom Roma i går, dradd i ansiktet, med et teppe rundt seg og intravenøst drypp. Hun måtte hjelpes ut av flyet og ble kjørt rett til sykehuset for en ny operasjon av skuldra.

Diplomatisk krise

Italia og USA er inne i en dyp diplomatisk krise etter episoden. Angrepet på Sgrena kan gjøre krigsmotstanden i Italia enda sterkere.

-  Amerikanerne ville ikke at Giuliana skulle overleve, sier hennes samboer Pier Scolari. Han kaller det «et amerikansk bakhold» og sier at amerikanerne visste om bilen. Ifølge Scolari satt Sgrena inne med informasjon som var negativ for USA. Da hun ble tatt som gissel 4. februar, skulle hun intervjue mennesker som hadde søkt tilflukt i en moské i Bagdad etter kampene i Fallujah. Italia forlanger svar på hva som skjedde. Reportere uten grenser krever at FN gransker hvordan amerikanske soldater kunne åpne ild mot bilen.

-  Amerikanerne og italienerne var blitt informert om bilen. De var 700 meter fra flyplassen, det vil si etter alle kontrollene, hevder Scolari.

Hørte alt

Hele skuddvekslingen ble fulgt på direkten av statsministerens kontor, som snakket med en av Caliparis medarbeidere på telefonen. Italias statsminister Silvio Berlusconi er rasende. Bushs unnskyldninger er ikke nok. Ifølge en europeisk etterretningskilde i avisa Le Monde er det lite sannsynlig at ikke italiensk etterretning informerte om bilen, men informasjonen har kanskje ikke gått videre. Det virker også lite sannsynlig at en så erfaren mann som Calipari ikke stoppet bilen hvis han fikk beskjed om det.

Calipari er dagens helt i Italia. Han hadde også forhandlet løslatelsen av gislene Simona Torretta og Simona Pari 28. september.

President Carlo Azeglio Ciampi ga ham en gullmedalje for helteinnsatsen - på hans båre.

Etter den dramatiske løslatelsen øker presset om å trekke tilbake de italienske styrkene i Irak. Berlusconi er en av Bushs nærmeste allierte i Irak-krigen, og Italia har 3000 soldater i landet.

-  USA, krigsforbrytere. Bush, skam deg! sto det på plakater utenfor den amerikanske ambassaden i Roma i går.

MÅTTE OPERERES: Den italienske journalisten Giuliana Sgrena (56) ankom Roma i går. Hun måtte hjelpes ut av flyet og ble kjørt rett til sykehuset for en ny operasjon av skuldra som ble skadd da bilen hun satt i ble beskutt av amerikanske soldater fredag kveld.