Døde i avhør med Burma-juntaen

Og studentleder i Rangoon arrestert hos øyelegen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av lederne for massedemonstrasjonene i Rangoons gater for to uker har mistet livet i avhør med Burma-juntaens sikkerhetsstyrker. Det melder en eksilgruppe av burmesiske demokratiforkjempere med base i nabolandet Thailand.

42 år gamle Wim Shwe, som var et profilert medlem av demokratipartiet til fredsprisvinner Aung San Suu Kuy, ble arrestert sammen med fem andre 26. september - dagen da folkeopprøret og munkenes fredelige protester for alvor fikk stort omfang.

Wim Shwe er allerede kremert i fengslet der han ble avhørt og døde, hevder gruppen Assistance Associaton for Political Prisoners.

De har hatt mange detaljerte beskrivelser de siste dagene om sikkerhetsstyrkenes hardhendte opprydding etter deminstrasjonene.  Militærregimet har ikke bekreftet eller avkreftet noen av opplysningene.

Eksilgruppen har rapportert i detaljer om brutal framferd fra sikkerhetsstyrkene mot slektninger til folk som er mistenkt for å ha organisert demonstrasjoner i Burmas største by Rangoon og i andre byer i landet med 50 millioner innbyggere.

Arrestert hos legen
 
En av demokratiforkjemperne på juntaens svarteliste skal også være arrestert i Rangoon en av de siste dagene. 39 år gamle Hla Myo Naung er en av lederne for en gruppe som kaller seg Studentene av 1988-generasjonen.

Han og en ung kvinne fra studentbevegelsen ble tatt av sikkerhetsstyrkene da han oppsøkte et sykehus med en alvorlig øyelidelse. 

Studentgruppen var sentral i de første demonstrasjonene i august som utløste den dramatiske situasjonen i Burma i høst. Det var høyere bensinpriser som utløste de første opptogene i gatene.

 BRUTAL OPPRYDDING:  Militærjuntaen og sikkerhetsstyrkene i Burma er i gang med en brutal opprydding etter demonstrasjonene for to uker siden (her fra Rangoon 26. september). En av lederne for demonstrasjonene døde i avhør, opplyser en burmesisk eksilgruppe i Thailand. Foto: AFP/Scanpix.
BRUTAL OPPRYDDING: Militærjuntaen og sikkerhetsstyrkene i Burma er i gang med en brutal opprydding etter demonstrasjonene for to uker siden (her fra Rangoon 26. september). En av lederne for demonstrasjonene døde i avhør, opplyser en burmesisk eksilgruppe i Thailand. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer

Fru Bush: -USA strammer inn

Samtidig med rapportene om opprenskningene i Burma, har Det hvit hus og USA kommet med nye advarsler til militærjuntaen.

Førstedame Laura Bush, som lenge har engasjert seg i menneskerettighetene i Burma sier i et intervju med USA Today i dag at USA vurderer å stramme inn restriksjonene overfor militærmyndighetene dersom juntaen ikke løsner grepet om landets befolkning.

Talsmann for utenrikssaker i Det hvite hus, Gordon Johndroe, har i dag gått ut med krav om full gransking av dødsfallet til Wim Shwe.

60 000 i opptog for myndighetene

Den statseide avisa New Light of Myanmar har en helt annen dagsorden. I dag forteller avisa at 60 000 har demonstrert i gatene i byen Sule Pagoda til støtte for myndighetenes veikart til demokrati.

Eksilburmesere i Aung San Suu Kyis demokratibevegelsene tror på den versjonen - med tillegg av at folket er kommendert ut i gatene av militærregjeringen.

 ENGASJERT I BURMA:  USAs førstedame Laura Bush har engasjert seg for menneskerettighetene i Burma. Her fotografert under et offisielt arrangement i Det hvit hus i går. Foto: AFP/Scanpix.
ENGASJERT I BURMA: USAs førstedame Laura Bush har engasjert seg for menneskerettighetene i Burma. Her fotografert under et offisielt arrangement i Det hvit hus i går. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer