Døde i cockpiten

Peer Chr. Hovring omkom og var Widerøe-piloten som ble syndebukk. Men i går kveld kom nye og sjokkerende opplysninger om Mehamn-ulykken: En vrakdel fra et britisk jagerfly er funnet i fjæra vest for havaristedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Vrakdelen stammer fra en britisk Harrier-jager, konstaterer flyekspert Oddmund Bjørnaali.

Stadig flere indisier peker nå i retning av at Widerøe-flight WF 933 hadde nærkontakt med et jagerfly.

Peer Chr. Hovring var Widerøe-pilot den skjebnesvangre dagen i 1982. Hans bror Jon Hovring, som selv er pilot i SAS, krever at forsvarsminister Kristin Krohn Devold straks tar kontakt med britiske myndigheter.

- Norge må allerede nå fremme krav om at den nye norske granskingskommisjonen får avhøre vitner i det britiske forsvaret. Mye tyder på at min bror ble utsatt for en kriminell handling fra en britisk jagerflyger som fløy i forbudt område, sier Hovring til Dagbladet.

Vil ha svar

De etterlatte er sjokkert over de mange nye og dramatiske opplysningene som styrker teorien om et sammenstøt med et britisk jagerfly. Jon Hovring er forbitret over fortielsene fra de mange som ha visst. Han raser mot militære dekkoperasjoner og sviket mot de som mistet sine kjære:

- Den eller de i Forsvaret som har dekket over dette, må stilles til ansvar. Jeg vil vite hvilke personer som ba ansatte i Forsvaret om å holde kjeft og dysse ned at de så jagere like ved min brors fly. Og jeg vil ha svar på hvorfor de holdt disse opplysningene skjult.

- Vi må også få et svar på hvordan en general og tidligere sjef for det norske luftforsvaret to ganger kunne bli satt til å granske en sivil ulykke der vi allerede den gang hadde mistanke om, at militære enheter var involvert. Det var bukken som ble satt til å passe havresekken, sier Hovring.

Ikke tvil

Fisker Roald Olsen fant i 1999 en vrakdel drivende i fjæra på Ingøya, ikke langt vest for stedet der Mehamn-ulykka skjedde. Han beholdt delen fordi han ikke har tillit til Forsvaret og norske myndigheter. For få dager siden overlot han den til NRK.

Flytekniker og kaptein Oddmund Bjørnaali ved Bodø hovedflystasjon har studert den inngående: - Den tilhører en del av halepartiet eller bukfinnen på en britisk Harrier-jager.

- Men materialet bør selvsagt granskes nærmere for å fjerne enhver tvil, legger han til.

Fikk munnkurv

- De britiske Harrier-jagerne som deltok i NATO-øvelsen i Nord-Norge i 1982 var stasjonert i Tromsø og Bardufoss. Kan de ha hatt rekkevidde til å fly til Øst-Finnmark?

- Uten tvil, flyene er dessuten tilpasset operasjoner i lav høyde, sier han.

Ulykkesdagen var Svein Ole Sandvik operatør ved Forsvarets radar i Kautokeino.

- På radarskjermen så jeg Harrier-flyene komme mot Widerøe-flyet bakfra, sier han.

Så ble det lagt lokk på saken.

- Vi som var på jobb den dagen fikk stående ordre fra våre overordnede om å holde kjeft, forteller Sandvik.

Den 11. mars 1982 landet en britisk Harrier-jager på Bardufoss i Troms. Den ble plassert på en strengt bevoktet del av flyplassen.

Men daværende kaptein Birger Kristensen låste seg inn i hangaren og så flyet.

- Flyet hadde skrapemerker i buken med rester av grønn maling og skader på venstre ving, sier han til NRK Troms.

Widerøe-flyet hadde hvit og grønn maling på skroget. Kristensen har tatt kontakt med statsadvokaten i Tromsø og bedt om å bli avhørt som vitne.

Dersom det dreier seg om en kriminalsak - uaktsomt drap på 15 mennesker i Finnmark - ble saken trolig foreldet 11. mars i år. Da var det gått 20 år siden ulykka.

- Vår vurdering er at forholdet er å anse som foreldet, sier Arvid Isaksen, konstituert politimester i Tromsø.

BEVIS: Denne vrakdelen har tilhørt et britisk Harrier-fly. Spørsmålet er om det kan ha tilhørt et fly som sendte 14 mennesker i døden i havet ved Mehamn - sammen med Widerøe-pilot Peer Chr. Hovring.
DØDE PÅ JOBB: Widerøe-pilot Peer Chr. Hovring i cockpiten. Nye og dramatiske opplysninger om en vrakdel som etter all sannsynlighet kommer fra et Harriet-fly, styrker teorien om at Widerøe-flyet hadde sammenstøt med et britisk jagerfly før det styrtet.